Ballagási ünnepségek az általános iskolákban

241
Laskói általános iskola

Laskó, Vörösmart, Eszék – A laskói általános iskolában június 15-én, szerdán került sor a ballagási ünnepségre, ahol öt diák búcsúzott az oktatási intézménytől, tanáraiktól és diáktársaiktól. A vörösmarti iskolában és az eszéki magyar iskolaközpontban is ezen a napon ballagtak a nyolcadikosok, Vörösmarton tízen, míg Eszéken hatan.

A ballagás eredete a középkori lovagoknak a lovagi tornára, a mesterlegények vándorútra, a diáknak más városba indulásakor történő búcsúzkodásáig vezethető vissza.

Majd 1830-tól a főiskolát végzettek búcsúvételi ünnepsége volt a ballagás. Innen terjedt el országszerte a középfokú oktatási intézményekben is. A múlt század 60-as éveitől már az általános iskolákban is ballagnak a végzősök. Természetesen a Magyarország határain kívül élő magyarok oktatási intézményeiben is éltetik ezt a szép hagyományt.
 

Laskó
Szerdán, június 15-én ünneplőbe öltözve, izgatottan várták a búcsúzó nyolcadikos diákok, hogy utoljára szólaljon meg a laskói központi magyar általános iskola csengője.
Majd az intézményt körbejárva, osztályfőnökeikkel ballagva elbúcsúztak diáktársaiktól, az osztálytermektől, ahol oly sok szép és izgalmas pillanatot éltek meg együtt. Elbúcsúztak tanáraiktól, osztályfőnöküktől, akik felkészítették őket életük következő, jelentős szakaszára. A laskói ballagó diákok: Déra Dávid, Vajda Bernát, Horvát Viktor, Szabó Beatrix, osztályfőnökük Pajrok Andrea.

 

Vörösmart
A vörösmarti iskolában ballagók számára is lezárult a gyermekkor, itt tízen vettek búcsút a tanintézménytől, a diáktársaktól és tanáraiktól. Osztályfőnökük vezetésével még egyszer végigjárták azokat termeket, ahol az elmúlt időszakban oly sok időt töltöttek. A falak visszazengték a búcsúdalokat, és bizony egy-két könnycsepp is megcsillant a diákok szemében.
A vörösmarti ballagók: Bajić Tamara, Clement Benjamin Frenklin, Dudas Áron, Farkas Andrea, Fábián Dávid, Kozár Rita, Krizsán Sándor, Milić Dániel, Takács Dániel, Tibor Dániel, osztályfőnökük pedig Pechó Ferenc.

 

Eszék

Tanévzáróval egybekötött ballagó-ünnepségen búcsúztak a magyar központ nyolcadikosai, akik most nagy döntés előtt állnak, hiszen életük egyik meghatározó szakaszához értek. Többen már tudják, hogy melyik középiskolába jelentkeznek, sokan pedig majd csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy hova is adják be felvételi kérelmüket. Az viszont biztos, hogy ez a döntés meghatározza majd egész életüket.

A magyar iskolaközpont búcsúzó nyolcadikosai: Ágoston Debóra, Bakai Dániel, Facskó Dominik, Kolić Ivan, Sulc Dragomir és Kucsera Rihárd, osztályfőnökük Szeszvecsán Emma.

08-vrsmarti-ballagk-1

Az első képen a laskói, a másodikon a vörösmarti ballagók láthatók