Ballagás 2024 – Búcsú az általános iskolától

157

Magyar oktatási intézményeinkben a múlt héten búcsúztatták a nyolcadik osztályos diákokat. Az alsóbb tagozatos ifjak megható beszédekben köszöntek el társaiktól Laskón, Vörösmarton, Kórógyon és Eszéken.

Az általános iskolai ballagás egy megható és jelentőségteljes esemény, a diákok életének egyik fontos mérföldköve. Ezen a napon búcsút vesznek az iskola falaitól, ahol éveken át tanultak, fejlődtek és barátságokat kötöttek. Az ünnepség során a diákok megható beszédekkel, szép versekkel és énekekkel köszönik meg tanáraiknak a támogatást és az iránymutatást. A ballagás nemcsak lezárást, hanem egy új kezdetet is jelképez, hiszen a tanulók izgalommal tekintenek a középiskolai évek elé, ahol új kihívásokkal, lehetőségekkel találkoznak majd. Az ünnepség végén a diákok szimbolikusan elhagyják az iskola épületét, kezükben virágokkal, szívükben pedig azzal a tudattal, hogy életük egy új, izgalmas szakasza kezdődik.

A ballagás napja a közös élmények felelevenítésének az ideje is: visszaemlékeznek az első nap izgalmára, a közös kirándulásokra, a tanulmányi versenyekre és a barátságokra, amelyek az évek során szövődtek. A szülők, nagyszülők, testvérek és barátok is részt vesznek az ünnepségen, büszkén figyelve gyermekeik, unokáik, testvéreik sikerét.

Az igazgatók és a tanárok számára is érzelmes pillanatok ezek, hiszen elbúcsúznak azoktól a diákoktól, akiket éveken át vezettek és támogattak. Az ünnepség végén, amikor a ballagók kisétálnak az iskolából, gyakran könnyek és mosolyok keverednek a jelenlévők arcán. Azonban mindenkiben ott van a remény, hogy a gyerekek sikeresen megállják a helyüket a középiskolában és későbbi életükben. Az általános iskolai ballagás így egyszerre szól a múltról és a jövőről, az elért eredményekről és az előttük álló lehetőségekről, egy szép emlékké formálva ezt a különleges napot mindenki számára.

Laskói Általános Iskola

– Számomra valóban megható volt az esemény, hiszen igazgatóként ez volt az első ballagásom. Összesen 12 nyolcadikos tanulótól búcsúztunk el. A ballagást tanévzáró műsor követte, amelyen az iskola diákjai szerepeltek. A szervezésért intézményünk minden diákja és dolgozója megérdemli a dicséretet, egy igazán szép programmal búcsúzhattunk ettől a tanévtől – nyilatkozta lapunknak Kelemen Viktória, a Laskói Általános Iskola igazgatónője.

A laskói ballagáson jelen volt Magdó János eszéki magyar főkonzul és Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselő is.

Végzős diákok:

Doboš Adam, Farahó Viktor, Keresztes Denisz, Kovács Dóra, Mátics Kszénia, Molnár Meggi, Mudlic Annabelle, Szenn Mátyás, Segota Bertalan, Škrbić Marcijan, Tomić Domagoj, Valkai Gréta.

Kórógyi Általános Iskola

Kórógyon június 21-én került sor a ballagásra, négy tanulótól vettek búcsút, akik ősztől már egy új intézményben kezdik meg középiskolai tanulmányaikat. A kórógyi hagyományokhoz hűen egy-egy egyedi kézi készítésű tarisznyával, táskával búcsúztatták a végzősöket.

Végzős diákok:

Ambrus Dániel, Cerin Dávid, Deák Petra, Izsák Bence.

Vörösmarti Általános Iskola

A vörösmarti tanintézményben és a hozzá tartozó újbezdáni tagozati iskolában is a ballagók számára lezárult a gyermekkor. Osztályfőnökük vezetésével még egyszer végigjárták azokat a tantermeket, amelyekben az elmúlt időszakban oly sok időt töltöttek. A falak visszazengték a búcsúdalokat, és bizony egy-két könnycsepp is megcsillant a diákok szemében.

Végzős diákok:

Čurman Leonardo, Fica Glória, Heinrich Luis, Kanižai Andrej, Morák Mateo, Mršić Sara, Takač Danijela, Takács Lára, Szi-lágyi Vivien, Szilágyi Meláni, Vadlja Tessa Éva, Turšić Dunja, Szécsényi Imre, Rajki Zsófia, Vég Dominik. 

Az újbezdáni tagozati iskola végzős diákjai:

Kuhar Lorena, Zsivics Antónia.

Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ, Eszék

Tanévzáróval egybekötött ballagóünnepségen búcsúztak a magyar iskolaközpont nyolcadikosai, akik most nagy döntés előtt állnak, hiszen életük egyik meghatározó szakaszához értek. Többen már tudják, hogy melyik középiskolába jelentkeznek, sokan pedig majd csak az utolsó pillanatban döntik el, hogy hova is adják be felvételi kérelmüket. Az viszont biztos, hogy ez a döntés meghatározza majd egész életüket.

Végzős diákok:

Andócsi-Tar Hunor, Bagarić Medve Dániel István, Bajcsi Margita, Füstös Mónika, Klajó Hana, Lisjak Patricia, Marijanović Ana Rita, Neher Alex.