Báli hangulatban zárult a Fiumei Magyar Napok rendezvény

Filmvetítés, képkiállítás, szentmise és bál. Mindez a magyar nyelv és kultúra megőrzése és bemutatása jegyében. Ilyen programelemekkel zajlott a sorrendben 6. Fiumei Magyar Napok, amely a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének egyik kiemelt rendezvénye.

A fiumei rendezvénysorozat célja, hogy a tengerparti kikötőváros horvát és más nemzetiségű lakosaihoz közelebb vigyék a magyar kultúrát és hagyományokat.

A nagy múltú egyesület programja egy filmvetítéssel kezdődött, amit egy képkiállítás követett. Egy magyar nyelvű szentmisére is sor került a ma már Rijekához tartozó Trsat (Terszat) váro-sában; Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepén Riemann Róbert atya celebrálta a misét, aki a szent életéről is beszélt. A Boldogasszony-bazilikában a Boldogasszony anyánk ünnepi énekkel és a magyar himnusz közös eléneklésével zárult a szertartás.

Hagyományos magyar bállal zárták a rendezvényt

A Fiume központjában található Bonavita hotelben szervezték meg a magyar bált, ahol a Kopácsi Alkalmi Zenekar szolgáltatta a talpalávalót. A zenés-táncos összejövetelen a dályhegyi Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület tánccsoportja is részt vett (képünkön). A mulatságot megtisztelte jelenlétével a zágrábi magyar Konzuli Hivatal képviseletében dr. Rusz Radovan konzul is.

dr. Rusz Radovan

– Nagyon jó hangulatban telt a bál, kortól függetlenül mindenki táncra perdült. A Magyar Napok rendezvénysorozat egészével elégedettek vagyunk, úgy érzem, hogy változatos és minőségi programokat sikerült tető alá hozni. Az idei évben még két programunk lesz, reményeink szerint ezek megtartására is sor fog kerülni; az egyik egy mesefesztivál, a másik pedig a költészeti fesztiválunk, amit 2019 óta a pandémia miatt nem volt lehetőségünk megszervezni – tudtuk meg Šibalin Klepac Zdenkától, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének elnökétől.

Az eseménysorozatot a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Tengermelléki-fennsíki megye, a Bethlen Gábor Alap és a Tengermelléki-fennsíki megye magyar kisebbségi képviselője támogatta.