Ha magyar bál, akkor Vukovár

0
256
11-magyar-bl-3

A harmadik vukovári magyar bálon több mint 300-an vettek részt, a helyszín ezúttal is a V&S étterem pazar díszterme volt. A színvonalas rendezvényt a helyieken és a környékbelieken kívül drávaszögi, nyugat-szlavóniai és zágrábi  vendégek is megtisztelték jelenlétükkel.

Bizony híre ment a vukovári magyar bálnak. A harmadik alkalommal megrendezett táncos mulatságon, amely a Vukovári Magyarok Egyesülete szervezésében jött létre, több száz vendég vett részt. Talán még maguk a bál megálmodói sem gondolták volna három évvel ezelőtt, hogy ekkora sikere lesz.

Elég hihetetlenül hangzik ugyanis, hogy néhány éve még magyar egyesület sem létezett a településen. Amikor a Vukovári Magyarok Egyesülete négy éve megalakult, elsődleges célkitűzésük az volt, hogy a helyi magyarok mind nagyobb számban csatlakozzanak hozzájuk, hogy megkezdődhessen a hagyományok és a nyelv ápolása. Az elmúlt néhány év alatt közösséggé formálódtak. Népdalkörük számos fellépésen van túl, nyelvtanfolyamon csiszolják anyanyelvüket. És a farsangi időszakban igazi magyaros táncos mulatságot szerveznek.

Magyar motívumok mindenütt

A vukovári magyarok büszkék a kultúrájukra, és ezt ki is mutatják. A szombati bál sem csupán a szervezőkre utalva viselte a „magyar” jelzőt, hiszen az asztaldíszektől kezdve, a népviseletbe öltözött tagokon át a zenéig minden kultúránkra, hagyományainkra utalt.

A bált este 8 órakor már hagyományosan a csúzai Csárdás népi táncegyüttes palotással nyitotta meg, majd a köszöntők után még egy koreográfiát láthatott tőlük a közönség. A fiatal táncosok ezután a közönség soraiban kerestek és találtak táncpartnereket, amivel kezdetét vette a szűnni nem akaró tánc. A talpalávalót ezúttal két közkedvelt zenekar is húzta, a Csáki Betyárok és a kórógyi Aranycsárdás felváltva szórakoztatta a közönséget.

Felébredtek a magyarok

Vukováron a legutóbbi, 2001-es népszámláláskor közel 400-an vallották magukat magyarnak, akiknek a fele ott volt a szombati magyar bálon. Emellett pedig számos drávaszögi és szlavóniai településről is érkeztek bálozók.

– Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ez a bál évről évre sikeresebb, idén pedig a környező, nem magyar települések, Borovo Naselje, Sotin, Lipovača, Trpinja magyarjai is eljöttek. Tagjaink kézimunkákkal készültek, és a menü is magyarosra sikeredett. Remélem, jövőre még több személyt láthatunk vendégül – mondta Jakumetović Rózsika, az egyesület elnök asszonya.

A vendégek között többek között ott volt Željko Sabo, Vukovár polgármestere, Damir Barna, a HDZ városi tanácsának elnöke, Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, Andócsi János, a HMDK alelnöke, Pasza Árpád, a HMDK tiszteletbeli elnöke, Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke, Szekeres Péter, a Horvátországi Magyar Kisebbségi Önkormányzatok és Képviselők Országos Koordinációjának társelnöke, Balázs-Piri Zoltán, Zágráb Város Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke és Berkes Imre, Zágráb Megye Magyar Kisebbségi Önkormányzatának elnöke is.

A bál rendkívül jó hangulatban telt, a vendégeknek pedig tombolanyereményekkel is kedveskedtek a szervezők. A mulatság egészen a hajnali órákig tartott, és a sikerre való tekintettel minden bizonnyal jövőre is sor kerül a híressé vált vukovári magyar bálra.

11-magyar-bl-2