Balázs Piri Zoltán: „A háború magyar áldozatai, résztvevői megérdemlik, hogy könyv is őrizze emléküket“

0
67
Szentlászló (Laslovo)

A zágrábi magyar kisebbségi tanács (önkormányzat) jóvoltából a horvátországi magyarság honvédő háborúban vállalt szerepéről jelent meg könyv nemrég, amelyet a zágrábi bemutató után most Újbezdánban, Szentlászlón és Kórógyon is prezentáltak.

Zágráb város magyar kisebbségi tanácsa kezdeményezésére dr. Filip Škiljan történész a horvátországi magyarság honvédő háborúban való részvételéről írt könyvet, melyet két hete a zágrábi Ady-kör székházában mutattak be először, és az eseményen részt vett Tomo Medved, a horvát honvédők minisztere is. Múlt szombaton pedig Újbezdánban, Szentlászlón és Kórógyon beszéltek a kiadványról. A szentlászlói bemutatóra egy kis ajándékkal is érkeztek a zágrábiak, egy Szent László királyt mintázó szobrot ajándékoztak a falunak: a mű egy alkotópályázat keretében készült, melyet a zágrábi magyar és a székesfehérvári horvát kisebbségi önkormányzat hirdetett meg közösen 2017-ben, a Szent László-emlékév jegyében.

Újbezdán

Balázs Piri Zoltán, a zágrábi magyar kisebbségi önkormányzat elnöke a bemutatókon elmondta, az a tapasztalat ösztönözte őket a könyv megíratására, hogy több alkalommal is, amikor Horvátországban a nemzeti kisebbségek honvédő háborúban vállalt szerepét taglalták, kifelejtették a horvátországi magyarokat a felsorolásból.

– Úgy éreztük, mindazok, akik részt vettek a honvédő háborúban, főként pedig azok, akik az életüket adták Horvátországért, megérdemlik, hogy könyv is őrizze az emléküket – hangsúlyozta Balázs Piri Zoltán, hozzátéve, tervezik a horvát nyelvű könyv magyar kiadását is, melyre már kaptak támogatási javaslatokat. Az önkormányzat nevében köszönetet mondott Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek a segítségért, illetve mindazoknak, akik visszaemlékezéseikkel hozzájárultak a könyv megjelenéséhez.

Kórógy

A szerző, vagyis Filip Škiljan elmondta, kutatómunkája alapját a személyes interjúk képezték, amelyek nélkül nem adhatott volna hiteles képet. Számos magyarlakta településre ellátogatott a Drávaszögben, Kelet- és Nyugat-Szlavóniában, Belovár-Bilogora megyében, Verőce-Dráva mente megyében, Splitben, Rijekában, Eszéken és Zágrábban is. Összesen mintegy harminc településen beszélgetett 65 személlyel, veteránokkal és civilekkel, akik valamilyen módon kivették a részüket a háborúból, annak szörnyűségeiből. 

A könyvbemutatókon részt vett Jankovics Róbert, a HMDK elnöke és Szekeres Péter, a zágrábi kisebbségi önkormányzat titkára is.