Balassis füzetekből tanulhatnak a nagypiszanicai diákok

0
512
nagypiszanica

A nagypiszanicai általános iskolában három éve magyar anyanyelvápoló órákra járhatnak a diákok. Tóth Rebeka, a térségben tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas közbenjárásának köszönhetően két hónapja már a budapesti Balassi Intézet kiadványaiból tanulhatnak magyarul a gyerekek.

A magyar anyanyelvápolás lehetőségét egyelőre öt kisdiák használta ki Nagypiszanicán, akik  Dolenčić Tea tanítónő vezetésével lelkesen dolgoznak nyelvünk megőrzésén.

Tóth Rebeka, a térségben tevékenykedő Petőfi-ösztöndíjas elmondta, tudomására jutott, hogy az általános iskolában magyar nyelvű tankönyvekből hiány van, ezért felvette a kapcsolatot az igazgatónővel, akivel közös levélben keresték meg a budapesti Balassi Intézet Magyar Nyelvi Tagozatának vezetőjét, Maróti Orsolyát. Az intézet nagylelkű adományának és a tagozat vezetőjének köszönhetően az iskolában februártól már balassis füzetekből is tanulhatnak a diákok.

nagypiszanicaA Balassi Intézet köteteinek fő célja a diaszpórában élő magyar származású gyerekek, fiatalok, az új generációk magyarságtudatának erősítése, megőrzése, nyelvi és kulturális ismereteik elmélyítése, fejlesztése, és a biztonságos magyar nyelvtudásuk kialakítása, megalapozása. Elsősorban a Magyarország határain kívül élő, származásnyelvi gyerekeknek, fiataloknak készültek a füzetek.

Az adományok eljuttatásában szerepet vállalt a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége.