Bajaiak vendégelőadása a környezetvédelem témakörében

Április 27-én, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék meghívásának eleget téve, a bajai Eötvös József Főiskola docensei tartottak vendégelőadást az eszéki bölcsészettudományi karon.

Az eszéki magyar tanszéknek többéves a kapcsolata a bajai Eötvös József Főiskolával. Az eszéki oktatók tartottak már vendégelőadásokat, tanácskozásokon és más szakmai programon is részt vettek a Duna-parti magyar városban. A bajai főiskola nem bölcsész szakirányú, de a nemzetiségi komponense miatt számos olyan területen tudnak együttműködni, amely a kisebbségi nyelvoktatás módszertanáról szól, illetve magába foglalja a kisebbségi lét kérdéseit.

A legutóbb két bajai docens érkezett az eszéki tanszékre, dr. Győrfi Tamás előadásában szó volt az Eötvös József Főiskola hallgatóinak mindennapjairól, dr. Patocskai Mária pedig tudatébresztő előadást tartott az egyén szerepének fontosságáról a környezetvédelemben.

A több évtizedre visszanyúló kapcsolat tehát igen sokszínű, és ma már nemcsak szakmai, hanem inkább baráti kapcsolatokról beszélhetnek.

– Az előadás témája erősen eltér a szokásos irodalmi és nyelvészeti témáktól, ugyanakkor egy rendkívül aktuális dologról volt szó. Úgy vélem, hogy a környezet védelme ma már az általános műveltséghez tartozik. A bajai kollégákat azért hívtuk meg ilyen témájú előadást tartani, mert a hallgatóinkban szeretnénk a környezettudatosságot is erősíteni. Ha a jövőbeli bölcsész, aki a végzettsége megszerzése után egy olyan munkakörben fog dolgozni, ahonnan igazán hathat a közvéleményre és a jövő nemzedékeinek a nevelésére, akkor hatékonyabban végezheti a munkáját, és hatni is tud a környezetére, végül pedig egy szebb jövőt építhet, ami végül is a tanári szakma fő és legnemesebb célja – nyilatkozta lapunknak Lehocki-Samardžić Anna, az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője.