Az ünnepekre hangolódás együtt szép

0
43

A karácsony akkor a legszebb, ha együtt ünnepeljük, közösen a családdal, barátokkal, rokonokkal. Ugyanúgy együtt érdemes felkészülni is a karácsonyra – ezt a célt szolgálják egyesületeink adventi műhelyfoglalkozásai. Pélmonostoron, Újbezdánban, Csúzán és Kopácson is tartottak összejöveteleket.

Közeledik a december, és ezzel együtt az ünnepekre hangoló rendezvények is. Advent előtt számos egyesületünk tart kézműves foglalkozásokat, melyek keretében adventi koszorút, karácsonyi díszeket készítenek közösen, vagy épp a székházat öltöztetik ünnepi köntösbe.

Pélmonostor

A HMDK pélmonostori alapszervezetében adventi kézműves foglalkozást tartottak a hétvégén a Csillagszemű gyermektánccsoport tagjai, valamint a fakultatív magyarórákra járó diákok részére.

– A résztvevő fiatalok adventi koszorúkat készítettek – a munkáját mindenki hazavihette, hogy a családi asztalon gyújthassák meg rajtuk a gyertyákat adventvasárnapokon. A kézügyesség-fejlesztés mellett az advent jelentésével/jelentőségével is megismerkedhettek a gyerekek, erről Pálinkás Diana mesélt nekik – nyilatkozta lapunknak Kovács Ferenc, az egyesület elnöke, hozzátéve, programjuk a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával valósult meg.

Pélmonostori egyesületünknek vannak egyéb adventi programtervei is, tartanának karácsonyi foglalkozást az anyanyelvápoló órákra járó gyerekeknek, illetve december 22-én ünnepi imára és éneklésre gyűlnek össze székhelyükön, ha megengedik a járványügyi feltételek.

Újbezdán

Az újbezdáni művelődési egyesület tagjai – felnőttek és gyerekek – is székházukban gyűltek össze, hogy közösen alkossanak.

– Elsősorban otthonról hozott, természetes anyagokat használtunk fel, fát, ágakat, textilt, hogy elkészítsük a díszeket, melyekkel székházunkat fogjuk fölékesíteni. A figurák között van hóember formájú, de megalkottuk Rudolfot, a rénszarvast, és természetesen magát a Mikulást is. A hangulatot karácsonyi világítással fokozzuk – tudtuk meg Gál Líviától, az egyesület alelnökétől, aki hozzátette, advent első vasárnapjára már ünnepi díszben fog ragyogni székházuk.

Decemberben Mikulás-napi ünnepséget is tartanak, melyben nagy szerepe lesz a Komikus Színjátszó Csoportnak, ezenkívül az egyesület használtárupiacot is nyitna Turi-muri néven, mellyel a jótékonykodásra helyezik a hangsúlyt.

Csúza

A csúzai Jókai Mór Kultúregyesület ezen a szombaton tartja évzáró ünnepségét, melynek keretében a Hajnalcsillag gyermektánccsoport és a Pódium Amatőr Színjátszó Társulat mutatja be egész éves munkájuk eredményét. A tánckoreográfiák és kabaréjelenetek mellett a karácsonyi díszletben is örömét lelheti a program nézőközönsége, amelyet az egyesület Szivárvány rajzcsoportja készít minden évben.

A csoport tagjai rendszeresen összejönnek, a legutóbbi foglalkozás témája természetesen a karácsony volt. Közösen készítették el a Diótörő alakját, ami nem véletlenül kap helyet oly gyakran a karácsonyi díszletben – a béke szimbólumaként, a család védelmezőjeként tekintenek rá.

– Az évzárónkon a karácsonyi díszlet mellett, melyet elsősorban újrahasznosított alapanyagokból készítettünk, a rajcsoportunk be fogja mutatni egész éves munkáját – nyilatkozta lapunknak Kováts Zsuzsanna, az egyesület elnök asszonya és a rajzcsoport vezetője.

A Szivárvány szakkör munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kopács

A kopácsi Arany János Kultúregyesület keretében működő drámacsoport gyerekeket „foglalkoztat”, melyet Varga Vivien vezet. A színjátszáson kívül rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat is, melyek a legtöbbször az aktuális ünnepekhez igazodnak. Ezek közül nem maradhat ki természetesen a karácsonyi ünnepkör sem. A legutóbbi műhelyen adventi koszorúkat készítettek, mindenki hazavihette a sajátját. A csoport tagjai decemberben egy kis műsorral is kedveskednek szüleiknek, nagyszüleiknek.