Az ovisokat is bevonták a kürtőskalács-készítésbe

90

A Vukovári Magyarok Egyesülete Ízőrzők és Fürge Ujjak Csoportja a magyar gasztronómiai és kézimunka-hagyományokat ápolja. Legutóbb az eszéki magyar iskolaközpont óvodásait látták vendégül a vukovári Magyarok Otthonában.

A Vukovári Magyarok Egyesületének tagjai tizenöt éve dolgoznak a vukovári magyarság közösséggé kovácsolásán, a nemzeti identitás megőrzésén, valamint azon, hogy a magyar kultúra és hagyományok a többségi nemzethez tartozókhoz is közelebb kerüljön. Őszirózsa népdalköre a megalakulásától fogva rendkívül aktív, évente számos vendégszereplésük van.

A Magyar Ízőrzők és Fürge Ujjak csoportot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával hozták létre, hogy a magyar gasztronómiai és kézimunka-hagyományokat ápolják. Az év folyamán számos helyen, rendezvényen bemutatkoznak, hála nekik sokan megismerték és megszerették az erdélyi kürtőskalácsot Vukováron, Drávaszög- és Szlavónia-szerte.

De székházukban, a vukovári Magyarok Otthonában is sok vendéget fogadnak, nyílt napokat tartanak, bemutatva hagyományőrző tevékenységüket. Legutóbb az eszéki magyar iskolaközpont óvodásait látták vendégül, akik Katić Izabella és Ferenc Ilić Emese óvónők kíséretében érkeztek Vukovárra. Az egyesület tagjai bemutatták a gyerekeknek gazdag néprajzi gyűjteményüket és bevonták őket a kürtőskalács készítésébe is, a kicsik tehát nemcsak szép élményekkel gazdagodtak, hanem még tanultak is.