Az örökbefogadás kálváriája

313

Horvátországban hat év alatt mindössze 808 gyermek került állami gondozásból nevelőszülőkhöz. Sajnos nem arról van szó, hogy nincsenek örökbefogadók, egyszerűen a bürokratikus akadályok lehetetlenítik el a leendő szülők dolgát.

2004-től 2009 végéig Horvátországban összesen 808 árva gyermek talált állandó otthonra. Közülük 23-at külföldi állampolgárok fogadtak örökbe.

Az örökbefogadás menete országunkban nem egy egyszerű folyamat, ezt bizonyítja az állami intézetben nevelt gyermekek száma is, ami 2009-ben több mint 1200 volt. A szóban forgó évben mindössze 139 gyermek talált nevelőszülőkre. Ugyanakkor 475 gyerek került úgy intézetbe, hogy szüleitől megvonták a felügyeleti jogot. Még nagyobb azoknak a gondozottaknak a száma, akikről lemondtak a szülők.

Horvátországban összesen 22 gondozóintézet működik, közülük 14-et az állam, a többit más támogatók tartanak fenn. Tavalyelőtt összesen 1955 kiskorúról gondoskodtak nevelőszülők, akik között 6 olyan gyermek is van, akik családi erőszak áldozatai voltak, négyen HIV-fertőzöttek, 38-an pedig valamilyen pszichikai betegségekben szenvednek.

Hosszú és rögös út

Az örökbefogadás sok párnak jelentené a szülővé válás lehetőségét. Valószínűleg sokkal több árva találna otthonra, ha magához az örökbefogadáshoz nem vezetne rendkívül rögös és hosszú út.

Országunkban örökbefogadást kezdeményezhet minden 21 és 35 év közötti pár vagy egyedülálló személy, amennyiben legalább 18 évnyi korkülönbség van a leendő szülő és az örökbefogadott között. A döntéseket a szociális központokban hozzák meg, ezekből 80  működik országszerte, és mivel együttműködésük nem nevezhető kifogástalannak, a leendő szülők azzal is növelhetik saját esélyeiket, ha mindegyikkel felveszik a kapcsolatot.

Nagyon fontos lenne létrehozni az örökbe fogadni kívánók országos regiszterét, amiért már a gondozóintézetek is síkra szálltak.

Az örökbefogadás hazánkban tehát elég reménytelen „vállalkozás”, és csak a legkitartóbbak és legelszántabbak képesek végigjárni az utat, aminek a végén egy árva végre szerető családba kerülhet.