Az MKP és a Híd nyilatkozatban követeli egy egységes felvidéki magyar párt létrehozását

0
23

A Magyar Közösség Pártja (MKP) és a Híd párt hozza létre az egységes felvidéki magyar pártot, miután a harmadik tárgyalópartner, az Összefogás nevű szervezetnek tett kompromisszumos javaslataik nem vezettek eredményre – derült ki az MKP és a Híd közös nyilatkozatából, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

Szlovákiában mintegy másfél éve kezdődött az egységes felvidéki magyar politikai érdekképviselet létrehozását célzó folyamat, amely többször is megrekedt. Egyik jelentős mozzanata az volt, amikor tavaly augusztusban az MKP, a Híd és az Összefogás mozgalom szándéknyilatkozatot írt alá az érdekképviselet létrehozásáról.

Tavaly decemberben a folyamat új szakaszához érkezett, amikor az érdemi választói támogatottsággal rendelkező két párt, az MKP és a Híd elnökei bejelentették: a pártegyesítés kérdéseinek 95 százalékában már megegyeztek.

- Reklám -

A decemberi megegyezésből a harmadik tárgyalópartner – a statisztikai hibahatár alatti támogatottsággal rendelkező Összefogás – sajtóinformációk szerint azért maradt ki, mert jelentősen súlyán felül követelt helyeket az új párt vezető testületeiben.

A decemberi megegyezést követően annak két résztvevője újabb kompromisszumos javaslatokat tett az Összefogásnak, ám a hárompárti megegyezés így sem jött létre.

„Be kell látnunk, hogy az MKP és a Híd januári kompromisszumos javaslatai nem jelentettek elmozdulást a hárompárti megegyezés irányába, és a folytatódó tárgyalások sem vezettek eredményre. A polgárok azt várják tőlünk, hogy az elhúzódó tárgyalások helyett a mindennapi problémáikra kínáljunk megoldást” – írta közös nyilatkozatában az MKP és a Híd. Rámutattak: a felvidéki magyarságot ez a két párt osztotta meg tíz éven át, most ők lesznek azok, amelyek összekötik.

Az Összefogás mozgalom közleményében rámutatott: sajnálattal, de elfogadja a helyzetet. Az Összefogás 2019 őszén jött létre, alapítói akkor azt hangsúlyozták, hogy céljuk a felvidéki magyar politikai egység megteremtése, nem pedig további megosztása.