Az iskolaépítésről és a gazdasági együttműködésről tárgyalt Demcsák Csaba nagykövet és Ivan Celjak, Sziszek-Monoszló megye zsupánja

0
71

A Sziszek-Monoszló megye és Magyarország közti gazdasági együttműködés fejlesztéséről tárgyalt dr. Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet Ivan Celjakkal, Sziszek-Monoszló megye zsupánjával. A másik fontos téma a petrinjai Első Általános Iskola (Prva osnovna škola) újjáépítése volt, melyre a magyar kormány támogatásával kerül sor.

Dr. Demcsák Csabát, Magyarország zágrábi nagykövetét és Bakó Tamás külgazdasági attasét Ivan Celjak, Sziszek-Monoszló (Sisačko-moslavačka) megye zsupánja fogadta múlt héten. A találkozó célja az volt, hogy a résztvevők megbeszéljék a horvát megye és Magyarország gazdasági együttműködési lehetőségeit, mely által tovább erősíthető a két ország közötti jó viszony. Ezt a kapcsolatot erősítette Magyarország nagyvonalú támogatása Sziszek-Monoszló megyének a térséget sújtó földrengés után. 

A Horvátországnak nyújtott magyar segélyek közül kiemelkedik a legnagyobb beruházás, a petrinjai Első Általános Iskola (Prva osnovna škola) újjáépítése.

Az újjáépítéssel kapcsolatban Demcsák Csaba tájékoztatta Ivan Celjakot, hogy a magyarországi lebonyolító, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat kiválasztotta a kivitelező céget, és a magyar fél készen áll a munkakezdésre.

– A szükséges előmunkálatokat elvégezte a horvát fél is, jelenleg az adminisztratív engedélyezési folyamat zajlik, ami reményeink szerint néhány héten belül lezárul, így megkezdődhet a tényleges munka, és még nyár előtt megtörténhet az iskola alapkőletétele – nyilatkozta lapunknak Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete.

Szót váltottak továbbá a Sziszek-Monoszló megye és Magyarország közti kapcsolatokról, arról, hogy hamarosan az autópálya eléri a megyeszékhelyet, Sisak városát. Az autópálya megépülése a magyar cégek számára is vonzóvá teheti a várost és környékét, amely jelentős gazdasági nehézségekkel küzd jelenleg.

A gazdasági együttműködés mellett szó volt többek között a Sisak és magyar testvérvárosa, Szombathely közötti kapcsolatról, de a Sziszek-Monoszló megyében élő magyarságról is.

Ivan Celjak az ülésen beszámolt a megye helyzetéről, fejlesztési terveikről. Elmondta, a Regionális Kompetencia Központ projektje révén Horvátország legkorszerűbb CNC-berendezésével rendelkeznek, melyet ingyenesen bocsátanak az érdekelt felhasználók rendelkezésére, azzal a feltétellel, hogy Sziszek-Monoszló megyében folytatnak vállalkozói tevékenységet. A megye két vállalkozói központ létrehozását is kezdeményezte a gazdaság élénkítése érdekében.

Elhangzott, jók az együttműködési lehetőségek az idegenforgalom és a mezőgazdaság terén, de szükség van a munkahelyteremtő termelői tevékenységek fejlesztésére is.