Az időskorúak közösséghez tartozását erősítené a Darázsi járás új projektje

0
62

Az időskorúak közösségi életbe kapcsolása, valamint életminőségük javítása a célja a Darázsi járás és a kiskőszegi HMDK-alapszervezet legújabb, európai uniós forrásból megvalósult projektjének, melynek keretében különböző műhelyfoglalkozásokat tartanának a szóban forgó korosztálynak, illetve egy kisbuszt vásárolnak, amely az időseket a csak utazással megoldható teendőikben segíti majd.

Az Európai Szociális Alap humánerőforrás-fejlesztési operatív programjára pályázott a Darázsi járás a HMDK kiskőszegi alapszervezetével partnerségben azzal a céllal, hogy segítse a járás területén élő időskorú személyeket a közösségbe való beilleszkedésben, illetve hogy jobb életfeltételeket teremtsen számukra.

– A pályázati lehetőségről 2018 tavaszán hallottunk, és úgy döntöttünk, élünk a lehetőséggel – mondta Sipos Sándor, a Darázsi járás elöljáró-helyettese, a projekt kezdeményezője.

A 1,5 millió kúna értékű projekt, melynek megvalósításában Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is közreműködött, hivatalosan múlt hétfőn vette kezdetét, amikor a Darázsi járás elöljárója, Stipan Šašlin aláírta a szerződést. A huszonnégy hónapon át tartó program keretében 5 személynek biztosítanak munkát a Darázsi járás területéről, akik a járás legidősebb lakosaival foglalkoznak majd.

Foglalkozások szervezése és utaztatás is szerepel a programban

A projekt egyik részeként különböző foglalkozásokat tartanának a kiskőszegi HMDK-alapszervezet székhelyén, melyek során többek között kreatív műhelyekkel, sport- és kulturális tevékenységgel foglalkoztatnák a résztvevőket, de az összejövetelek célja az aktivitásokon túl a kötetlen társalgás, közös időtöltés is. A résztvevőkkel négy személy foglalkozik majd, két műhelyvezető és két asszisztens.

A projekt másik részeként egy mikrobuszt vásárolnak, amelyet szintén az idősek szolgálatába állítanak. A mikrobusz elsődleges funkciója az lesz, hogy az időseket, akik saját erőből már nem tudják megoldani a közlekedést, utaztassa a postáig, boltig, gyógyszertárig, a HMDK-székhelyig az említett foglalkozásokra – ennek lebonyolítására „menetrendet” hoznak majd létre.

– A projekt célja, hogy az idős személyeket, akik sokszor érzik magukat magányosnak, bevonjuk, integráljuk őket a közösségbe. Megtiszteltetés számunkra, hogy helyiségeinkben valósulhat meg a projekt és részesei lehetünk ennek a programnak. Reméljük, sikeres lesz, és a résztvevők élvezni fogják az aktivitások minden percét – nyilatkozta lapunknak Sipos Sándor. Hozzátette, bízik benne, hogy mihamarabb elkezdődik a munka, elsődleges feladatuk, hogy kiírják a pályázatokat a státuszok betöltésére. Fontos feladat továbbá szerinte, hogy informálják a célközönséget a projektről, erre legalkalmasabb a program nyitórendezvénye lesz hamarosan.

A Darázsi járás és a kiskőszegi HMDK mindig odafigyelt az idősekre, a hátrányos helyzetűekre

A HMDK kiskőszegi alapszervezete a kulturális rendezvények szervezése és a hagyományőrzés mellett sosem feledkezett meg közössége időskorú tagjairól és a hátrányos helyzetűekről. Több alkalommal tartott ruhaosztást, a vöröskereszttel együttműködve csomagokat, gyümölcsöt osztott a rászorulóknak.

Az idősekről a Darázsi járás is gondoskodik, az elmúlt évek során idősgondozási projektek keretében alkalmazott gondozókat, akik hétköznapi teendőikben segítették a rájuk bízottakat. A járás ezen programját is folytatni kívánja a jövőben is, vezetői tisztában vannak vele, hogy az országos és regionális statisztikákhoz hasonlóan a járás területén is egyre nagyobb az időskorúak aránya, míg a fiatalok elköltöznek. Egyre többen maradnak egyedül s kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe idős korukban a békés nyugdíjas évek helyett.