Az év végéig meghosszabbították a gazdaságélénkítő csomag egyes intézkedéseit

0
7

A horvát munkaügyi hivatal igazgatótanácsa az év végéig meghosszabbította a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására hozott gazdaságélénkítő csomag azon intézkedéseit, amelyek a mikro-, kis- és közepes vállalatokat támogatják.

Eddig 543 cég 24 129 alkalmazottja vette igénybe a rövidített munkaidő bevezetésének támogatására hozott átmeneti, 2000 kúnás bérkompenzációt, amit most decemberig kiterjesztettek. Továbbá azok a vállalatok is tovább részesülnek állami támogatásban, amelyek forgalma 60 százalékkal esett vissza a válság miatt tavalyhoz képest. Ezen mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói továbbra is 4000 kúnás havi fizetést kapnak az államtól, a cégek pedig mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól. A rendelet főleg az utasszállító cégeket, valamint a turizmusban, a vendéglátóiparban, a kultúrában és a szabadidős szolgáltató ágazatban dolgozó vállalkozókat érinti, továbbá azokat, akiknek a válságstáb döntése miatt be kellett vagy be kell majd zárniuk. A kormány arra számít, hogy 70 ezer dolgozó veszi majd igénybe a támogatást, amelyre 800 millió kúnát különítettek el az állami költségvetésben, és amit uniós forrásokból akarnak pótolni.

A Horvát Turisztikai Szövetség (HTZ) adatai szerint az első hét hónapban 3,3 millió turista látogatta meg az országot, a vendégek száma 68 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Júliusban kicsit jobb volt a helyzet, a tavalyi forgalom 50 százalékát teljesítették, a hetedik hónapban 2,5 millió turista érkezett az országba. Augusztus közepétől azonban Horvátországot – a fertőzés terjedése miatt – több európai ország is tiltólistára tette.

A turizmusból származó forgalom a horvát bruttó hazai termék (GDP) közel húsz százalékát teszi ki.

Andrej Plenković kormányfő a CNN-nek adott interjújában elmondta: a hátárok megnyitásával a turisták előtt „kalkulált kockázatot” vállaltak. Kiemelte ugyanakkor, hogy a fertőzöttek száma az utolsó hetekben emelkedett meg, de a halálozási arány alacsony maradt, öt fő százezer lakosra vetítve, ami sokkal kevesebb, mint más európai országokban.

„Sikerült összeegyeztetni az emberek egészségét és a turizmusból származó bevételeket, amely az egyik legfontosabb gazdasági ágazat az országban” – hangsúlyozta a miniszterelnök.