Az Európai Folklór Napját ünnepli a Dankó Rádió

39

A Dankó Rádió is csatlakozik az első Európai Folklór Napjához, a magyar zene rádiója hétvégén a Népzenénk kincsei című tematikus hétvégével ünnepli a népi kultúrát. A rádió szerkesztői mindkét napon válogatnak a magyar és a Magyarországon élő nemzetiségek népzenei felvételeiből.

 Hagyományteremtő szándékkal, szeptember 23-án rendezik meg először az Európai Folklór Napját. Az esemény célja, hogy bemutassa és összekapcsolja az európai néphagyománnyal foglalkozókat az előadóművészet, a kézművesség, a népzene, a néptánc és az élőszavas mesemondás területén.  Az Európai Népi Hálózat nevű szervezet koordinálásával megvalósuló programba nemcsak európai országok kapcsolódnak be, hanem például Új-Zéland is. Több országban a közszolgálati média tematikus műsorokat, koncerteket közvetít, amelyeket átvesznek egymástól az Európai Műsorsugárzók Uniójának (EBU) tagszervezetei.

 A Dankó Rádióban szombaton 10 órától élő stúdiókoncertet ad a Söndörgő együttes. Az első szólólemezével a világ legrangosabb nemzetközi világzenei toplistájára is felkerült énekesnő, Básits Branka közreműködésével elhangzó előadás nemcsak a Dankó Rádióban lesz hallható, hanem a magyar zene rádiója hivatalos Facebook-oldalán is. A koncertfelvételt a Dankó Rádió Táncházban című műsorában vasárnap 20 órától megismétlik.

 Népzenénk kincsei tematikus hétvége – szeptember 23-án és 24-én a Dankó Rádióban.