Az eszéki elefántszobor rejtélye

0
112

Bizonyára már többen is felfigyeltek arra, hogy az eszéki Ante Starčević tér Strossmayer utca felőli sarkán lévő épület homlokzatát egy elefánt kicsinyített szobra díszíti. Utánajártunk, hogy miként is került oda a vidékünkre nem jellemző műalkotás.

Eszék városának főterén számos szobor található, melyek szinte mind a város múltjához vagy jelenéhez kapcsolhatók. Ezek közül a legtöbb közismert alkotás, mint például az Ante Starčević-szobor, azonban akadnak kevésbé ismert díszítőelemei is a térnek. Az egyik ilyen a Strossmayer utca sarkán álló épület homlokzatán látható elefántszobor is. A szóban forgó szobor környéke a háború (1991) előtti időszakban népszerű találkozóhely is volt, az éjszakába induló fiatalok rendszeresen az „elefántnál” gyülekeztek, és innét indultak szórakozni.

A szobor eredetéről számos legenda kering, azonban az ezek mögött álló valóság sokkal kézenfekvőbb, mint gondolnánk. A legismertebb és minden bizonnyal a legbizarrabb történet szerint nem sokkal a második világháború után egy cirkusz érkezett a városba, melynek műsorában jelentős szerepet kaptak az egzotikus állatok. Egy alkalommal, mikor a cirkusz végigvonult a városon, a társulat sztárja, az akkor már idős Eli elefánt összeroskadt a téren és elpusztult. A súlyos elefántot nem tudták elszállítani, ezért megkérték a tér sarkán működő hentest, hogy aprítsa fel az elpusztult óriás tetemét, aki ezt meg is tette. A hentes nem fogadott el pénzt a segítségért, ezért a legenda szerint a cirkusz odaajándékozta neki az elefántot ábrázoló reklámfigurájukat, amire már úgysem volt szükségük, a hentes pedig egyfajta cégérként kihelyezte az üzlete homlokzatára.

A legendának van egy ennél sokkal enyhébb változata is, melyben Eli nem pusztul el, éppen ellenkezőleg, a téren ad életet egy kiselefántnak. A legenda ezen verziójában is, kissé bizarr módon, feltűnik a sarki hentes, aki segíti az állat világra jöttét, és hálából a cirkusz egy elefántot ábrázoló szobrocskát ad a hentesnek.

Az említett történetek hamar megbuknak, ha mélyebben beleássuk magunkat a forrásokba, melyek szerint bizonyos Pucher György az 1800-as évek végén Pécsen megalapította a „Fekete Elefánthoz” elnevezésű fűszer-, vas- és gyarmatáru-kereskedését, melynek cégére egy fekete színű kőelefánt volt. A pécsi üzlet nagyon jól ment, ezért Pucher hamarosan úgy döntött, hogy más városokban is megnyitja üzletét, többek között Eszéken és Grazban is. Természetesen az eszéki cégér is az elefánt lett, mely a pécsihez hasonlóan jóval túlélte első gazdáját.