Az Ernestinovói járás megfelezte a magyar kisebbségi önkormányzat támogatását

405

Az Ernestinovói járási magyar kisebbségi önkormányzata aktív társadalmi-kulturális tevékenységet folytat a magyar identitás erősítése érdekében. Idei évi működését viszont megnehezítette a járás azzal a döntésével, hogy az eddigi 71 500 kúna helyett mindössze 35 ezret bocsátott rendelkezésére. A határozatra válaszul Kelemen Dávid, a kisebbségi önkormányzat elnöke lemondott tisztségéről.

Értetlenül áll a járási magyar kisebbségi önkormányzat az Ernestinovói járás azon döntése előtt, miszerint 51%-kal csökkentette a testület idei évi támogatását. Érdemleges magyarázatot nem kaptak az elöljárótól, állítja Kelemen Dezső járási elöljáró-helyettes, hozzátéve, arra hivatkoztak, hogy takarékoskodás céljából csökkentették a támogatást, ugyanis idén növekedtek a járás kiadásai.

Kelemen Dezső

– Az elöljáró érvelése azért sántít, mert a költségvetésben egyedül a magyar kisebbségi önkormányzat támogatását csökkentették jelentős mértékben, míg egyes területekre az eddigieknél több pénzt irányoztak elő. Fel vagyunk háborodva, nem tudjuk, mit vétettünk, és az is nagy csalódással töltött el bennünket, hogy a döntést a testület szentlászlói tagjai is támogatták – mondta Kelemen Dezső.

Kelemen Dávid, a magyar kisebbségi önkormányzat elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a járásnak ez a döntése a helyi magyar közösség identitásának a megőrzése érdekében folytatott munkájukat kérdőjelezi meg. – Úgy tűnik, járásunk mostani vezetése a kisebbségek révén megvalósuló gazdagságot, sokszínűséget nem tartja értéknek, ez rosszul esik a szentlászlóiaknak – fejtette ki Kelemen Dávid, hozzátéve, megfelelő támogatás híján a kisebbségi önkormányzat működése mindössze jelképes lehet, amelyben többé nem óhajt részt venni, ezért lemondott elnöki tisztségéről.

Az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzata 2015 óta működik a mai felállásban. Azóta minden évben sikeresen teljesítette programját a járás pénzügyi támogatásának köszönhetően, amely mindhárom évben 71 500 kúnát tett ki, és amely tovább bővült a HMDK támogatásával.

Kelemen Dávid

A kisebbségi önkormányzat programjába tartozott többek között a magyarországi Szentlászló településsel közös iskolaprogram, a Kárpát-medencei Szentlászló települések találkozóján való részvétel, az anyaországi kirándulások, a nemzeti ünnepeinkről való megemlékezések, a szentlászlói falunap szervezésében való részvétel, a helyi egyesületek támogatása és minden olyan program, amely a szentlászlóiak magyar identitásának erősítését célozza. Kérdéses, hogy lesz-e lehetősége mindezek megvalósítására a magyar kisebbségi önkormányzatnak 2018-ban a járás megfelelő mértékű támogatása nélkül. (ti)