Az Erdődi-hegy legrégebbi Képes-olvasója

230
10-erddi

ERDŐDI HEGY – Muskovics Ádám lakóhelyének legrégebbi Képes-olvasója. Már a 70-es években is rendszeresen olvasta a lapot, és a mai napig hetilapunk a legfontosabb információforrása.

A Muskovics házaspár nagyon szép helyen lakik, az Erdődi-hegyen, mindössze annyi a probléma, hogy elszigeteltségben. Meredek szurdok aljában áll a kis ház, amelyben Ádám és Mária élik mindennapjaikat. Az idős házaspárnak csupán egyetlen gondja van: Mária néni ágyhoz kötött beteg, Ádám bácsi pedig már a 83. életévét tapossa, így nem egyszerű a közlekedés. Időnként még vállalkozik rá, hogy leküzdje a meredekséget, hogy aztán biciklijével elmenjen a faluba bevásásrolni. Sajnos manapság már csak ők ketten laknak itt. Régen egészen más volt a helyzet.

 

Gyerekzsivaj töltötte be a szurdokot egykoron

A Muskovics házaspár szívesen emlékszik vissza azokra az időkre, amikor még nem csak ők voltak a szurdok egyetlen lakói. Mária néni szerint sok család élt ott, és mindegyikben  több gyermek volt. Mindketten mezőgazdasái szövetkezetnél dolgoztak, emellett otthon is volt egy darab szőlőjük, Ádám bácsi bort csinált a termésből. Három gyerekük született, és ma már öt dédunokával büszkélkednek. Az egykoron nyüzsgő szurdokban ma csend honol, az egyetlen állandó lakók pedig azt mondják, a környező nyaralókban nyári hétvégéken ugyan vannak emberek, de ahogy jöttek, úgy el is mennek. A környezet azonban varázslatos, Muskovicsék udvarából pedig gyönyörű kilátás nyílik a nagy folyóra, a Dunára.

 

A Képes Újság a legfőbb hírforrásuk

Muskovics Ádám saját bevallása szerint a legrégebbi Képes-olvasó a környéken. Emlékszik, hogy már a hetvenes években is rendszeresen lapozgatta az akkori Magyar Képes Újságot, a háború után pedig előfizetője lett az Új Magyar Képes Újságnak, amelyet még most is postás visz neki házhoz. Mivel ritkán járnak emberek közé, lapunkból olvassák el a híreket, értesülnek a különböző eseményekről. Ádám bácsi innen tudta meg, hogy épül a dályhegyi kultúrotthon, vagy például azt, hogy megszűnt az analóg tv-műsorsugárzás. A lapot mindig az elejétől a végéig elolvassa, és kedves ismerősének tartja az újságírókat. Ottlétünkkor azt mondta, ameddig a postás hajlandó lesz lemenni a szurdokba, hogy minden héten elhozza neki a Képes Újságot, addig biztosan hű olvasónk marad.

10-erdod-PC080270