Az energiaital nem üdítő, hanem időzített bomba

Az energiaital az egyik legnépszerűbb pia a fiatalok körében. Könnyen hozzáférhető, hiszen minden boltban lehet kapni, és az ára is kedvező. Nem árt viszont, ha tudjuk, hogy túlzott fogyasztása milyen hatással lehet szervezetünkre.

Az energiaital eleinte tényleg feldob, és úgy érzed magad tőle, hogy hegyeket tudsz megmozgatni. Hogy miből van ez a „csúcsteljesítményű” ital? Elsősorban az agyműködést serkentő anyagokból, így koffeinből és cukorból, de van benne ginzeng és az Amazonas esőerdeiben őshonos kúszónövény, guarana is. Kis mennyiségben a kávéhoz hasonló a hatása, éberséget okoz, fokozza a koncentrációképességet, ám nagy mennyiségben káros lehet a szervezetre. Egy átlagos energiaital annyi koffeint tartalmaz, mint hét kávé, ezért túlzott fogyasztása semmiképp sem ajánlott. A legveszélyeztetettebbek a 14 év alatti gyerekek, ugyanis az ő szervezetüknek egyáltalán nincs szüksége ilyen szerekre. Az energiaital megnöveli a vérnyomást és a pulzust, ami érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet. Alkohollal keverve különösen veszélyes, ugyanis felerősíti a hatásait, állítják a szakértők. A túlzott energiaital-fogyasztás fáradékonyságot, alvászavart, magas vérnyomást, szívritmuszavart, pánikrohamot és szívelégtelenséget is okozhat.

A legnagyobb veszélyben az egészen fiatalok vannak, hiszen az ő szervezetük még fejlődésben van, és a túlzott energiaital-fogyasztás maradandó károsodásokhoz vezethet. Mindezek ellenére az általános iskolások körében nagyon népszerűek a szóban forgó italok, sokuk ezzel indítja a napot. A legtöbb oktatási intézményből már kitiltották az energiaitalokat, ám az iskolán kívül továbbra is népszerű, a gyerekek pedig sokszor szüleik tudta nélkül fogyasztják őket, akár tízórai helyett is, nagy mennyiségben. Magyarországon az illetékes minisztériumok már dolgoznak egy korlátozáson, melynek értelmében az alkoholhoz és a dohánytermékekhez hasonlóan az energiaitalok vásárlását is csupán 18 éven felüli személyeknek engedélyeznék. Ilyen tervek Horvátországban egyelőre nincsenek, bár igény minden bizonnyal van rá.

Soha többé energiaitalt!

Horvát Dárió

Horvát Dárió 17 éves csúzai fiatal, kortársaihoz hasonlóan ő is rendszeresen fogyasztott energiaitalt, naponta akár több dobozzal is, míg saját bőrén nem tapasztalta annak mellékhatásait.

– Péntek este sokáig voltam fent, másnap viszont időben kellett kelnem, ezért a napot egy kávéval, majd pedig egy flakon energiaitallal kezdtem, abban bízva, hogy majd segít fittnek maradni egész nap. Délután megittam még egy dobozzal, ekkor kezdődött a baj. Hirtelen nagyon heves szívdobogást éreztem, és remegni kezdtem, pánikba estem, hívtuk is a mentőket rögtön. Az orvosok hamar kiérkeztek, és azonnal tudták, mi a teendő, mivel elmondásuk szerint gyakran találkoznak hasonló esetekkel, állításuk szerint akár meg is halhattam volna, ha több energiaitalt iszom – mondta Dárió, aki hozzátette, hogy soha többet nem fog energiaitalt fogyasztani, ugyanis egy életre elege lett belőle.