„Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők másokét is”

0
54

A laskói Ifjúsági Otthonban, a Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezésében múlt szombaton adventi kórustalálkozóra került sor, melyen horvátországi magyar és anyaországi énekkarok, népdalkörök léptek színpadra.

A laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület minden évben szervez kórustalálkozót az adventi időszakban. Ilyenkor egy estére összegyűlnek a környék énekkarai, hogy együtt varázsoljanak karácsonyi hangulatot a drávaszögi faluba. Az idei, sorrendben a 15. találkozón három anyaországi, valamint hét horvátországi magyar kórus lépett színpadra. A találkozó házigazdája az Alfalusi Vegyes Kar volt, melynek tagjai elsőként mutatkoztak be, őket a vukovári magyarok énekkara követte, akiket egyesületük citerásai is elkísértek az adventi eseményre. Az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék Cantamus énekkara már második éve részese az adventi kórustalálkozónak, ők gitárkíséret mellett mutatták be énektudásukat. A pódium ezt követően a vinkovcei magyarok kórusáé volt, majd a laskóiak és dárdaiak közös vegyes kara, Kozármisleny, Kislippó és az eszék-rétfalusi Népkör énekkara következett, végül pedig az újbezdáni Szivárvány Népdalkör lépett fel.
A produkciókat már hagyományosan egy közös éneklés zárta, ami felemelő hangulatot varázsolt a zsúfolásig megtelt terembe.

– A fellépő kórusoknak idén is sikerült karácsonyi hangulatot varázsolniuk Laskóra, aminek nagyon örülünk. Úgy gondoljuk, hogy az embereknek szükségük van ilyenkor egy kis lelki feltöltődésre, amihez mi ily módon tudunk hozzájárulni – nyilatkozta lapunknak Déra Kornélia, a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke, aki hozzátette, örül annak, hogy sokan eljöttek a rendezvényre.

A kórustalálkozón ott volt parlamenti képviselőnk, Jankovics Róbert is, aki felszólalásában elismeréssel beszélt a három falu kórusáról és minden népdalkörről, amelyekben a tagok évek óta azon dolgoznak, hogy a magyar hagyományokat tovább éltessék.

A laskói kultúregyesület az idei programtervet maradéktalanul teljesítette, nagyrészt a támogatóknak is köszönhetően – a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál, a Csoóri Sándor Alapnál, a Bethlen Gábor Alapnál és a Bellyei járásnál pályáztak sikeresen.