Az emlékezés napja Bellyén

278

Minden év szeptember 3-án a Bellyei járás vezetősége megemlékezik a honvédő háborúban elesett katonákról és civil áldozatokról. A kommemoráción a Bellyei járás HMDK-s elöljáró-helyettesei, Varga Gábor és Munk Erik is részt vettek.

A jugoszláv hadsereg 1991. szeptember 3-án szállta meg az Eszékhez közeli Bellyét, a harcokban tizenegy horvát katona halt meg, 13 pedig fogságba esett. Utóbbiak közül hárman fogolycsere révén kerültek vissza az egységükhöz, kilencüket kegyetlenül megkínozták és megölték, holttestüket később különböző vesztőhelyeken találták meg, az egyik védő sorsa máig ismeretlen.

Ezt a napot egyben a Baranya-háromszög elestének dátumaként tartjuk számon. A hazatérés (1997) óta a Bellyei járás vezetősége minden évben megemlékezést tart ezen a napon, a hősi halottak családtagjainak a jelenlétében. Idén is végigjárták azokat a temetőket, ahol a katonák nyugszanak, megkoszorúzták az elesettek sírjait, majd a helybéli katolikus templomban részt vettek az emlékükre celebrált szentmisén. A szertartás után egy rövid megemlékezésre került sor az elesettek tiszteletére állított emlékműnél.

A kommemoráción a Bellyei járás HMDK-s elöljáró-helyettesei, Varga Gábor és Munk Erik is részt vettek.

– A Bellyei járáshoz tartozó többi települést is számítva a honvédő háborúnak 40 katonahallottja és körülbelül ugyanennyi civil áldozata volt. A bellyei áldozatok között magyar nemzetiségűek is vannak – mondta Varga Gábor, a Bellyei járás elöljáró-helyettese.