Az emlékezés napja Bellyén

0
12

Bellyén minden év szeptember 3-án megemlékeznek a honvédő háborúban elesett katonákról és civil áldozatokról. A kommemoráción a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese, Varga Gábor is részt vett.

Az ún. jugoszláv néphadsereg 1991. szeptember 3-án szállta meg az Eszékhez közeli Bellyét, a harcokban tizenegy horvát katona halt meg, 13 pedig fogságba esett. Utóbbiak közül hárman fogolycsere révén kerültek vissza az egységükhöz, kilencüket kegyetlenül megkínozták és megölték, holttestüket később különböző vesztőhelyeken találták meg, az egyikük sorsa máig ismeretlen. A bellyei áldozatok között magyar nemzetiségűek is vannak.

A hazatérés (1997) óta a Bellyei járás vezetősége minden évben megemlékezést tart ezen a napon. Idén is végigjárták azokat a temetőket, ahol a katonák nyugszanak, megkoszorúzták az elesettek sírjait, majd a helybéli katolikus templomban részt vettek az emlékükre celebrált szentmisén. A szertartás után pedig egy megemlékezésre került sor az elesettek tiszteletére állított emlékműnél.

- Reklám -

– A Bellyei járásban a honvédő háborúnak 40 katonahallottja és körülbelül ugyanennyi civil áldozata volt, akikről soha nem szabad megfeledkeznünk – mondta Varga Gábor, a Bellyei járás magyar elöljáró-helyettese.