Az emlékezés jegyében telt a hétvége Várdarócon

Koszorúzás és labdarúgó-mérkőzések az elesett honvédők tiszteletére

124

Családtagok, barátok, katonatársak és civil szervezetek képviselői gyűlnek össze minden év augusztus 13-án Várdaróc központjában a honvédő háborúban elesett várdaróciak tiszteletére állított emléktáblánál. Koszorúzással és gyertyagyújtással adják tanújelét, hogy nem feledkeznek meg azokról, akik életüket áldozták a szabad Horvátországért. A Várdaróc FC pedig labdarúgó-mérkőzésekkel tiszteleg az emlékük előtt.

Koszorúzás a faluközpontban

Litarić Ivica 1993. augusztus 13-án, Fehér József és Gerber Lajos 1995. november 1-jén esett el.

Ivica elestének a napját még az egykori várdaróci helyi választmány nyilvánította emléknappá. Őt a 9., Baranja nevet viselő honvédezred tagjaként 29 évvel ezelőtt a Szarvas és Eszék közötti megfigyelőálláson lőtték le a csetnikek másik két katonatársával együtt (az egyik társa a 30 éves kopácsi Bangó József Dodó volt). Ivica volt közöttük a legfiatalabb, 25. születésnapját már nem érte meg.

Vasárnap a várdaróci civil szervezetek képviselői, a fociklub, az eszéki veterán katonai rendőrség küldöttjei és Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója a faluközpontban helyezték el koszorúikat és gyújtottak gyertyát a honvédő háborúban elesett várdaróci honvédek tiszteletére.

Kétnapos emléktorna sztárvendégekkel

Az elesett honvédők közül Fehér József, Gerber Lajos és Makovec István a várdaróci futballklub tagjai voltak, így fontosnak tartják, hogy egykori játékosaik emlékét megőrizzék, ezért tiszteletükre minden évben összegyűlnek a focipályán. Gyertyát gyújtanak egykori klubtársaik emlékére és koszorút helyeznek el a klubház falán lévő emléktáblánál.

Kiss Dárió, a Várdaróc FC egyik vezetője elmondta, idén a Gerber-Fehér-Makovec emlékmérkőzésen először a legfiatalabbak futottak ki a pályára, Várdaróc három csapata a bizovaciak három alakulatával mérkőzött meg. Másnap Josipovac Punitovački településről látták vendégül az ottani szlovák kisebbség csapatát. Ezen a napon megtisztelték jelenlétükkel a tornát az U17-es horvát válogatott és az ifjúsági horvát válogatott edzői, a Horvát Labdarúgó-szövetség tagjai is, akik végigkísérték a meccseket, a gyerekek, a szülők fényképezkedhettek is velük.

AUGUSZTUS 30-ÁN VÁRDARÓC-KARLOVAC ORSZÁGOS HORVÁT KUPAMECCS

A díszvendégek között voltak olyan hírességek is, mint Robert Jarni vagy Petar Krpan, az 1998-ban világbajnoki bronzérmes horvát nemzeti válogatott játékosai, akik ma a fiatalok fejlődését segítik. 

– Örülünk, hogy ilyen szép számú résztvevője volt az idei emléktornának is, és hogy tovább mélyítettük a kapcsolatot a Bizovacról és Josipovac Punitovačkiról érkezett barátainkkal. Ismét bebizonyosodott, hogy a sport milyen nagyszerű lehetőségeket biztosít az emberek közti kapcsolatok kialakítására, építésére – nyilatkozta lapunknak Kiss Dárió, és hozzátette, azt is fontosnak tartják, hogy évről évre megemlékezzenek azokról a várdaróciakról, akik életüket adták a szabad Horvátországért.

Ismét felhívta a figyelmet az augusztus 30-ai meccsre, amelyre várnak minden Várdaróc FC-szurkolót, hiszen a klub fennállásának a legfontosabb meccsére kerül sor, Karlovac város második ligában szereplő csapata ellen lépnek pályára.