Az első horvátországi magyar újság bemutatása Eszéken

245

1908-ban jelent meg a „Szlavóniai Magyar Ujság, a Horvát-Szlavónországokban élő magyarok lapja”, amely teljességében eddig csak a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) volt elérhető.

December 20-án az eszéki Bölcsészettudományi Kar adott otthont a Zrínyi Magyar Kultúrkör rendezvényének, amelyen egy előadással és plakátkiállítással tisztelegtek az első horvátországi magyar lap előtt. 1908-at írtak, amikor „Szlavóniai Magyar Ujság, a Horvát-Szlavónországokban élő magyarok lapja” címmel napvilágot látott az újság, amely 11 évfolyamot ért meg. Mivel az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör keretei között működik egy történelmi műhely, így a tagság erről a fontos forrásanyagról már tudott. Az elnökük, Nyári Denisz történész betekintést nyert a budapesti gyűjteménybe, majd úgy döntöttek, hogy az anyagot itthon is elérhetővé kell tenni. E törekvésükben támogatta őket a Bethlen Gábor Alap, a HMDK pedig magának a rendezvénynek a lebonyolításához biztosított segítséget.

A rendezvény keretében Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és Nyári Denisz, az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör elnöke együttműködési megállapodást írt alá a horvátországi magyar dokumentumok digitalizálásáról. A közös munka a Szlavóniai Magyar Ujság digitalizálásával kezdődött, amelynek 11 évfolyama immár ingyenesen elérhető az Elektronikus Periodika Archívumban: https://epa.oszk.hu/05000/05018.

Rózsa Dávid és Nyári Denisz

Az eseményen részt vett Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Prosszer-Horvatin Szanella, a HMDK titkára, Magdó János, Magyarország eszéki főkonzulja, valamint Lewalt-Jezierski Zoltán, az OSZK főigazgatói kabinetvezetője is. A HMDK képviseletében Pasza Árpád tiszteletbeli elnök szólt az egybegyűltekhez. Rózsa Dávid kiemelte, hogy Magyarország nemzeti könyvtára minden egyesülettel, tudományos szervezettel és intézménnyel készen áll az együttműködésre a magyar kultúrkincsek digitalizálása érdekében. Az aláírás után az Eszéki Városi és Egyetemi Könyvtár, valamint a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ könyvtára is megkapta a legelső Magyarországon nyomtatott könyv, az 550 éves Budai krónika fakszimile (hasonmás) kiadását.

Az aláírást követően Nyári Denisz A Szlavóniai Magyar Újság az Osztrák-Magyar Monarchia idején címmel tartott előadást, a résztvevők pedig megtekinthették az ezt a kultúrkincset bemutató plakátkiállítást. Az újságról készült kópiák immáron tehát a Zrínyi Magyar Kultúrkör archívumában is megtalálhatók.