Az első fiumei meseest

0
29
btrhdr

A fiumei székhelyű HMDK-alapszervezet tevékenységében fontos szerepet játszik a magyar kultúra közvetítése a többségi nemzet felé Horvátországban. Az egyesület idén új rendezvénnyel szeretne hagyományt teremteni: május 25-én, szombaton került sor az első Fiumei Meseestre.

Az estnek az egyesület székhelye adott otthont, két mesemondó három magyar népmesét mutatott be horvát nyelven. Ádány Melita általános iskolai tanítónő a Ribike című mesét adta elő. Vidám előadását édesapja, Ádány Desiderió zongoraművész kísérete egészítette ki. A kőleves és a Varázshegedű című meséket pedig Rosandić Diánától hallhatta a közönség. Az előadásban egy fiatal tehetség, a tizenkét éves Matej Buger is közreműködött, hegedűjátékával kísérve a mesét.

A tervek szerint a következő Meseesteken a Fiumében élő más nemzetiségek népmeséiből is bemutatnak majd, szintén horvátul.

btr

– Egy újabb szép, hagyományt teremtő programot indítottunk útjára. Bízunk benne, hogy Rijeka más nemzetiségi közösségei is csatlakoznak majd, és így egy széleskörű fesztivállá fog alakulni – mondta Viola Éva, a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei szervezetének elnöke.