Az első magyar állampolgársági eskütétel Horvátországban

0
242
IMG_8856

Eszék – Pénteken került sor az első magyar állampolgársági eskütételre Horvátországban. Ünnepélyes keretek között 29 horvátországi magyar nemzetiségű ember válhatott magyar állampolgárrá.

Január eleje óta érkeznek be az egyszerűsített honosítási és visszahonosítási kérelmek a Magyar Köztársaság hivatalos szerveihez. Az első eskütételre Mohács városában került sor márciusban, ahol horvátországi magyarok vehették át a magyar állampolgárságot bizonyító okiratot. Augusztus 26-án, pénteken pedig Eszéken került sor az első olyan eskütételre, ahol az itteni magyarok közül 29-an úgymond szülőföldjükön válhattak magyar állampolgárokká.

Az eszéki ünnepélyes átadásra a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége új rendezvényhelyiségében került sor. Az eskütételt Juhász Zoltán, Magyarország zágrábi nagykövetségének konzulja vezette le Habibović Erika konzuli ügyintéző, Jakab Sándor HMDK-elnök és Jankovics Róbert ügyvezető elnök jelenlétében.

 

A Magyar Köztársaság pénteken 29 új állampolgárral gyarapodott

Számos egyeztetés, levélváltás előzte meg az eszéki eskütételt. Ezek eredményeképpen végül augusztusban megtörténhetett az, amire már nagyon régóta vártak egyesek. Huszonnyolc horvátországi magyar szülőföldjén kaphatta meg a magyar állampolgárságot.

– A szülőföldön történő eskütétel egyrészt azért is fontos, mert vannak, akik számára a Zágrábba vagy Magyarországra történő utazás anyagilag megterhelő, ám elsősorban arról van szó, hogy a szülőföld mindenki számára eszmei értékkel bír. Történelmi jelentőségű tehát az, hogy azok az emberek, akik ma magyar állampolgárrá váltak, szülőföldjük régióközpontjában, Eszéken élhették ezt meg – nyilatkozta lapunknak Juhász Zoltán zágrábi magyar konzul.

A pénteki eskütétel egy rövid alkalmi műsorral kezdődött, majd pedig a Himnusz eléneklése után Juhász Zoltán konzul üdvözölte az egybegyűlteket. Az eskü szövegét közösen elmondva a 29 személy magyar állampolgárrá vált, majd egyesével átvették a magyar anyakönyvi kivonatot és a lakcímkártyát. Az esküt tevők között olyanok is voltak, akik régebben már voltak magyar állampolgárok, csak a határvonalak változásai következtében elvesztették azt. A pélmonostori Kolrusz Irén szintén pénteken kapta vissza önhibáján kívül elvesztett állampolgárságát.

– Nagyon örülök, hogy végre megkaptam a magyar állampolgárságot, ugyanis a szívemben én sosem szűntem meg magyarnak lenni – nyilatkozta meghatódva az eskütételt követően Irén asszony.

A ceremónia után az újdonsült állampolgárok pezsgővel koccintottak.