Az egyszerűsített honosításról beszélt Várdarócon a miniszteri biztos

247

Várdaróc – Lakossági fórumot tartottak Várdarócon január 13-án a HMDK  szervezésében a kettős állampolgársággal kapcsolatos tudnivalókról. A megjelenteknek Wetzel Tamás, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos adott tájékoztatást az eljárás menetéről és különféle gyakorlati kérdésekről. Wetzel elmondta azt is, hogy a napokban együttműködési szerződést írnak alá a HMDK-val.

A várdaróci lakossági fórumon Jakab Sándor, a HMDK elnöke köszöntötte a helybélieket és a több más településről érkezett egybegyűlteket, majd bemutatta a vendégeket: Pirityiné Szabó Juditot, a KIM Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét, Iván Gábor zágrábi magyar nagykövetet és Wetzel Tamást, az egyszerűsített honosítási eljárásért felelős miniszteri biztos.

A HMDK a partner

A Budapestről érkezett miniszteri biztos részletes tájékoztatót adott a honosítási eljárásról. Elmondta azt is, hogy január első hetében közel ötezren adták be honosítási kérelmüket, és hogy ez a szám meghaladja a tavaly egész évben beadott igénylésekét. Olyan országokból is érkeztek kérelmek, amelyekre nem is számítottak. Hangsúlyozta, hogy igyekeznek minden szempontból megkönnyíteni a kérelmezők dolgát, így például elfogadják a dokumentumok horvátországi bírósági tolmácsok által készített fordítását. De megígérte, megoldják azt is, hogy kihelyezett konzuli fogadónapokon is be lehessen nyújtani a kérvényeket. Hozzátette, a napokban aláírják az együttműködési szerződést a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségével, így Horvátországban a HMDK lesz a kormány partnere ebben az eljárásban, így a szervezethez is fordulhatnak kérdéseikkel az érdekeltek.

Gyakorlati kérdéseket is megválaszolt a miniszteri biztos

A miniszteri biztos a hallgatóság által feltett kérdésekre is választ adott, így például elmondta azt is, ha testvérek adják be kérelmet, nem szükséges mindegyiküknek kivenni a dokumentumot, és ha nem együtt, egy helyen nyújtják be a kérvényt, a másikra kell hivatkozni. Elmondta azt is, útközben Mohács polgármesterével is tárgyaltak, aki közölte, hogy számos érdeklődő járt az ottani anyakönyvi hivatalban, és hogy igyekeznek mindent megtenni a zökkenőmentes ügyintézés érdekében. A polgármester felajánlotta azt is, hogy hivatalában állampolgári eskütételre kerüljön sor.

Ami a határokon túli magyar állampolgárok jogait illeti, Wetzel Tamás azt mondta: a honosítási oklevél átvételével és az állampolgári eskü letételével egy időben és helyen igényelhetik a magyar útlevelet. Személyi igazolvány és lakcímkártya értelemszerűen nem jár azoknak, akik nem létesítenek állandó lakhelyet Magyarországon.

A HMDK irodája mindenki előtt nyitva áll

Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet elmondta, természetesen a nagykövetség is minden segítséget megad a honosítással kapcsolatban, és hogy a maihoz hasonló lakossági fórumokon tájékoztatják majd a zágrábi és a tengermelléki magyarokat is. Juhász Zoltán konzul pedig már a napokban részt vesz a HMDK által szervezett lakossági fórumokon.

Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, az eszéki Információs Iroda vezetője ismételten hangsúlyozta: amint az elmúlt napokban, úgy a HMDK irodája a továbbiakban is nyitva áll minden érdeklődő előtt, az iroda munkatársai pedig mindenben a kérelmezők segítségére lesznek. Az elkövetkező időszakban minden településen tartanak majd lakossági fórumokat, hogy mindenkihez eljussanak a hiteles információk – mondta az ügyvezető elnök.