Az egyszerűsített honosítási eljárásról

451
honlap

Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket 2011. január 1-jétől lehet majd benyújtani. A múlt héttől pedig elindult az Egyszerűsített Honosítási Eljárás honlapja (www.allampolgarsag.gov.hu) is, amit a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság hozott létre. A honlapról bárki informálódhat az eljárás menetéről, letöltheti a szükséges űrlapokat, számos kérdésre is választ kaphat, és természetesen lapunk is folyamatosan tájékoztat az ügyben.
Az egyszerűsített honosítási eljárásról szóló törvény a magyar nemzeti ünnepen, augusztus 20-án lépett életbe, a kérelmeket 2011. január 1-jétől lehet majd benyújtani.
Magyar állampolgárságot azok az egykor magyar állampolgársággal rendelkező emberek vagy az ő leszármazottaik kérhetnek, akik 1920 előtt vagy 1940 és 1945 között magyar állampolgársággal rendelkeztek, beszélnek magyarul, és nincs valamilyen kizáró közbiztonsági vagy nemzetbiztonsági ok. Wetzel Tamás miniszteri biztos a múlt héten tartott sajtótájékoztatón megjegyezte: az elkövetkezendő 60 napban – a január 1-jei indulásig – mindenki informálódhat a honlapon keresztül, választ kaphat kérdéseire a felkészülés megkönnyítése érdekében.
A januárban várható megnö-vekedett érdeklődés kezelésére telefonos ügyfélszolgálat indul majd, amelyen keresztül bárki tud időpontot foglalni az adott hivatalokban. A későbbiekben tervezik az internetes hivatali eléréseket is.
Az eljárás menete
Az Egyszerűsített Honosítási Eljárás honlapja pontról pontra leírja az eljárás menetét.
Az állampolgársági kérelmet a külképviseleteken, az anyakönyvvezetőknél, illetve a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal igazgatóságainál lehet majd leadni 2011. január 1-től. Az ügyintézési határidő három hónap, de ebbe nem számít bele az esetleges hiánypótlási időszak, illetve a közbiztonsági és nemzetbiztonsági véleményezés időtartama, tehát amikor nem lehet dönteni. Így várhatóan a kérelem benyújtásától számított 4-5 hónap után várható a válasz.
Az eljárás során elsőként egy formanyomtatványt kell kitölteni – ez szintén letölthető a honlapról -, amelyben az igénylő megadja személyes adatait, igazolja büntetlen előéletét, valamint kifejti, mire alapozza kérelmét. Természetesen a szükséges iratokat, dokumentumokat is csatolni kell a kérelemhez. A felmenők egykori magyar állampolgárságát igazoló okiratokról van szó, ami bármilyen hivatalos vagy egyházi irat, például anyakönyvi kivonat, keresztlevél, plébánosi igazolás vagy akár volt magyar katonakönyv is lehet.
Az eljárással kapcsolatos tennivalókra a kormány az idei évre 830 millió forintot különített el, s az első évben 250-400 ezer kérelmezővel számolnak.