Az édesanyákat köszöntötték

0
61
Sepse

Szívet melengető műsorral kedveskedtek az édesanyáknak, nagymamáknak, dédmamáknak múlt csütörtökön a sepsei HMDK-székházban. Vinkovciban a 6. irodalmi est keretében emlékeztek meg az édesanyákról.

Sepse

Nélkülük, édesanyák nélkül nem volna élet, nem lenne jövőnk, nem lennének értékeink. Az anyák ünneplése egyben a születés, a gyermekek, a gyarapodás, a jövő ünneplése is. Ők a társadalom magját jelentő család teremtői, működtetői. Őket köszöntötték múlt csütörtökön Sepsén, a helyi HMDK-alapszervezet rendezvényén. A dalos, verses műsorban közreműködött a Sepsei Népdalkör, az Alfalusi Vegyes Kar, valamint a sepsei és a laskói általános iskola tanulói. Az eseményen részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselőnk is.

Prosszer Horvatin Szanella, a sepsei HMDK-alapszervezet alelnöke elmondta, a két éve vásárolt saját székházzal egy régi álmuk vált valóra. A felújítási munkálatok is nagyon jó ütemben haladnak, így tavaly nyár óta már több helyiséget is használnak. Rendszeresek itt az összejövetelek, amelyek mind telt házasak, így volt ez anyák napján és nemrég a majális alkalmával is.

– Örülünk annak, hogy sikerült egy olyan közösségi teret létrehoznunk, ahol szeretnek összejönni az emberek. A majálisunk rendkívül jól sikerült, így a jövőben is tervezünk ilyen összejöveteleket – mondta Prosszer Horvatin Szanella.

Vinkovci

Vinkovci város maroknyi magyarságát igyekszik összefogni és megszólítani programjaival a 2012-ben alakult Vinkovcei Magyar Kultúregyesület. Tevékenységüket a zágrábi Kisebbségi Tanács, valamint a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítják meg. Vegyes karuk van, amelyben a fiatalabb tagok is szívesen tanulják azokat a nótákat, népdalokat, amelyeket egykor nagyszüleik, dédszüleik énekeltek. Az egyesület képviselteti magát Vinkovci város napján, és természetesen nemzeti ünnepeinkről sem feledkezik meg a vezetőség és a tagság. Rendszeresen szerveznek irodalmi esteket is. A legutóbbin az édesanyákról is megemlékeztek. A magyar költészet egyik kiemelkedő alakjának, József Attilának az életútját, költeményeit Turić Julianna ismertette a résztvevőkkel, aki a költő édesanyjáról szóló verseit is tolmácsolta.