Az édesanyákat köszöntötték a hétvégén

0
561
Vardaroc
Vardaróc

Hazánkban május második vasárnapja az édesanyáké. Őket köszöntötték az elmúlt hétvégén egy-egy műsoros összeállítással, ünnepséggel Várdarócon, Kopácson, Laskón és Újbezdánban.

Az anyák napja világszerte tartott, az anyaságról megemlékező ünnep. Magyarországon május első vasárnapján, Horvátországban pedig a második vasárnapján ünneplik.

Egyesületeink, az iskolások, óvodások minden évben különös figyelmet szentelnek az anyák napjának, és egy-egy zenés-verses rendezvénnyel, kisebb ünnepséggel mondanak köszönetet a tengernyi jóságukért, a gondoskodásért.

lasko
Laskó

A hétvégén több településen is köszöntötték az édesanyákat, az Alfaluk és Újbezdán ünnepségeit mi is megörökítettük.

Anya
Édes anyanyelvünk szóbőségének zavarával kell megküzdenünk, ha ki szeretnénk választani a legszebb magyar szót. Kosztolányi Dezső 1933-ban a számára tíz legszebb között jelölte az anya szót, amely azóta is szerepel a „toplistán”.

Az anya-gyermek kapcsolat, az édesanya  iránti érzelmek a költőket, dalszerzőket is megihlették. Ezek közül hallhattunk többet is a várdaróci, a kopácsi és a laskói ünnepségeken, amelyeket a települések művelődési egyesületei, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület, a kopácsi Arany János Kultúregyesület és a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület szervezett a helyi óvodásokkal és iskolásokkal közösen.

kopacs
Kopács

Mindhárom településen fellépett az Alfalusi Vegyes Kar, énekszámaival nemcsak az édesanyákat, hanem a nagymamákat is köszöntötte. A műsorokat pedig a három település fiataljaiból alakult alfalusi kistánccsoport zárta, tagjai ebben a fölállásban először mutatkoztak be, pörgős produkciójukkal mindhárom faluban nagy tetszést arattak

Végül pedig a HMDK jóvoltából a gyerekek egy-egy szál rózsával köszönték meg az anyukáknak és a nagymamáknak a törődést és a szeretetet.

Ünnepség Újbezdánban
Az Újbezdáni Kulturális és Művészeti Egyesület is minden évben tart anyák napi ünnepséget.

Az összegyűlt édesanyáknak és nagymamáknak a kultúregyesület és az Újbezdáni Ifjúsági Hagyományőrző Egyesület csoportjai kedveskedtek egy közös alkalmi műsorral.

A műsort követően pedig virággal és süteménnyel köszönték meg az édesanyáknak a sok fáradságot és kitartást.

ujbezdan
Újbezdán