Az árleszállítások buktatói

0
469
rleszllts

Alig vagyunk túl a karácsonyi vásárlásokon, amikor szinte mindenki az utolsó tartalékát is elköltötte, és most újra vonzóbbnál vonzóbb akciókkal kecsegtetnek bennünket az üzletek a szezon végi árleszállításokon. De vigyázat, mert ezek az akciók nem mindig a mi érdekeinket szolgálják.

A január folyamán az üzletek kirakatait elárasztják az árleszállítást hirdető felhívások, sok helyen már az angol (nemzetközi) kifejezés is ott díszeleg: SALE.

Jó, ha tudjuk, hogy ezek az akciók egyáltalán nem miattunk, vásárlók miatt vannak, hanem azért, mert a kereskedők nem szeretnék, ha a nyakukon maradna a régi készlet, vagyis elsősorban az új tavaszi kollekcióknak csinálnának helyet, persze az őszi-téli eladásából származó pénz sem mellékes tényező.

Valódi árleszállítás?

Az akciókkal kapcsolatban ugyancsak jó tudni, hogy a kereskedőknek árleszállítás esetén kötelességük feltüntetni az adott termék eredeti árát is, nem csupán annak mértékét. Erre nem árt odafigyelni, nehogy az eredeti árat húzzák ki a zsebünkből az akciós csomagolással. Az egyik ismerősöm mesélte, hogy még december elején kinézett magának egy szép kabátot 499 kúnáért, de arra számítva, hogy januárban biztosan olcsóbban megszerezheti majd, kivárta az idény végi árleszállítást, és újra elment az üzletbe, ahol kellemetlen meglepetésben volt része: a kabáton régi árként 599 kúna volt feltüntetve, amit áthúztak, „akciós” ára pedig 499 kúna volt.

A horvát fogyasztóvédelmi egyesületben azt mondják, hogy az említett módszer klasszikus példája a vásárló átverésének, mert az uniós törvények szerint annak az árnak, amelyet leszállítanak, minimum harminc napig az árun kell lennie, nálunk viszont ez nem előírás, így a kereskedő akkor változtat az áron, amikor akar, és akár az árleszállítás előtt is emelhet! Sajnos az árak ilyen jellegű alakulását nem igazán kísérik figyelemmel nálunk.

Minden szabálytalanságot jelentsünk

Az is problémát jelent, hogy hazánkban nem is kötelesek a régi árakat feltüntetni a reklám során. Gyakran találkozunk a következő felirattal: „Leértékelt árut nem cserélünk és nem is veszünk vissza!”. Külföldön ilyen különbségtételről szó sem lehet, természetesen a leértékelt dolgokat is visszaveszik vagy kicserélik. Fontos arra is ügyelni, hogy a pénztárgépbe is az akciós ár kerüljön, ha mást tapasztalunk, azonnal jelentsük az esetet a fogyasztóvédelmi felügyelőségnél.

30-50-70%-os árleszállítás

Az üzletek 30, 50 vagy akár 70 százalékos árleszállítással csalogatják be a vásárlókat, de ha utánaszámolunk, ritkán jön ki a várt összeg, illetve túl kevés az üzletben a 70 százalékkal olcsóbb termék.

Sokan alig várják az árleszállításokat, és szerencsére egyre bővül az akciós termékeket kínáló boltok köre, és recesszió ide, válság oda, a 2010-es karácsonyi összesített adatok szerint 25 százalékkal többet költöttünk, mint az előző karácsonyi bevásárláskor. Így az is biztos, hogy a januári árleszállítás mutatói is rekordmagasak lesznek.