Az aradi vértanúkra emlékeztünk

0
50

Az aradi vértanúk tiszteletére a laskói általános iskolával közös megemlékezést tartott a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK). A HMDK bellyei székházának udvarán tavalyelőtt ültetett emlékfánál összefoglalták a mártírok tragédiájához vezető utat, megidézve a hősöket, akik ma is példaképként állnak előttünk.

A magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá, az aradi vértanúk emléknapjává nyilvánította Magyarországon és a magyarok által lakott területeken október 6-át. Ezen a napon Magyarország-szerte és annak határain túl is mindenütt megemlékezéseket tartanak.

A HMDK bellyei székházának az udvarán két évvel ezelőtt ültettek egy fát azzal a céllal, hogy egy olyan élő, az élet folytonosságát hordozó emléket állítsanak, mely hosszú éveken át őrzi és emlékezteti majd a jövő nemzedékeit is a vértanúk önfeláldozásának semmi máshoz nem hasonlítható dicsőségére.

Itt gyűlünk össze évről évre gyertyát gyújtani, most először pedig a laskói általános iskola diákjaival és tanáraival közösen emlékeztünk a 169 évvel ezelőtti szomorú eseményre.

– A forradalom és szabadságharc vérbe fojtásának gyásznapja lett október 6-a. Nekünk, horvátországi magyaroknak is kötelességünk, hogy emlékezzünk a 13 főtisztre, akiket Aradon ért utol a császári bosszúvágyból fakadó kegyetlen ítélet, és akik utolsó percükig hűek maradtak a független, legitim, magyar hatalomhoz, a szabadság eszméjéhez, katonai esküjükhöz – mondta el beszédében többek között Jankovics Róbert, a HMDK elnöke, parlamenti képviselőnk, aki lapunknak nyilatkozva elmondta, felelősek vagyunk azért, hogy fennmaradjon a vértanúk sorsának máig érvényes üzenete, ezért is fontos, hogy az ifjabb nemzedéket is bevonjuk a megemlékezésbe.

A beszédet és a laskói általános iskola alkalmi összeállítását követően 13 gyertyát gyújtottak meg és koszorút helyeztek el az emlékfánál.

A megemlékezésen részt vett és koszorúzott Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője is.