Az alkotás öröme Pélmonostoron

51

Drávaszögi és vajdasági amatőr, illetve hivatásos művészek részvételével tartotta meg a hétvégén nemzetközi képzőművészeti alkotótáborát a pélmonostori HMDK-egyesület keretében működő festőszekció.

A pélmonostori HMDK-egyesület szerteágazó tevékenységet folytat. Számos programot valósít meg. Keretei között több éve festőszakkör is működik. Pár évvel ezelőtt, miután az egyesület új székházba költözött, a szekció újraalakult, és azóta nagyon aktív Horvát Adriánnal az élen, aki maga is alkot, fest, szobrászkodik, de fotózással is foglalkozik. Folyamatosan alkotnak, részt vesznek a környék különböző festőtáboraiban, rendszeresen ki is állítják az elkészült alkotásokat a pélmonostori Magyarok Otthonában, de többször kiállítottak már a HMDK Split-Dalmát Megyei Egyesülete szervezésében tartott spliti magyar kultúrnapokon, és bemutathatták alkotásaikat a Daruvári Magyarok Közössége hagyományos rendezvényén, a Daruvári Magyar Kultúrnapok keretében is.

A múlt hétvégi táborban 17 drávaszögi és vajdasági alkotó vett részt, ami a témaválasztást illeti, nem volt semmilyen kötöttség.

– Az egésznek most is az a lényege, hogy a művészeink összejöjjenek, tapasztalatokat cseréljenek és értékes alkotásokat hozzanak létre, amelyek aztán székhelyünk falait díszítik – mondta Horvát Adrián.

A festőtábor résztvevőit megvendégelték és oklevéllel köszönték meg részvételüket. Az alkotókat Jankovics Róbert HMDK-elnök és Kovács Ferenc, a HMDK pélmonostori alapszervezetének az elnöke is köszöntötte.

A szakkör a tevékenységét a zágrábi Kisebbségi Tanács és Pélmonostor város támogatásából valósítja meg.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.