Az 1956-os forradalomra és szabadságharcra emlékeztünk

238
herman-villa

A horvátországi magyarok több helyszínen is megemlékezést tartottak az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján. Alkalmi műsorral, koszorúzással, fogadással ünnepeltek.

Az 1956-os forradalom Magyarország népének a sztálinista diktatúra elleni forradalma és a szovjet megszállás ellen folytatott szabadságharca. Október 23-án a budapesti diákok békés tüntetésével kezdődött, majd november 10-én a fegyveres felkelők ellenállásának felszámolásával fejeződött be. A budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról. A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen. A túlerővel szemben az egyedül maradt ország szabadságharca végül elbukott. A szabadságért kiáltó nép forradalmáról az 56. évfordulón a horvátországi magyarok is megemlékeztek.

 

Ünnepi fogadás a nagykövetségen

Magyarország zágrábi nagykövetsége múlt pénteken a nemzeti ünnep alkalmából fogadást rendezett, amelynek a Mimara Múzeum adott otthont. Az ünnepségen dr. Iván Gábor nagykövet mondott köszöntőt, majd pedig átadta a szót Josip Leko úrnak, a horvát szábor elnökének, aki a két nemzet kiváló együttműködéséről beszélt. A hivatalos részt a Kopácsi Alkalmi Zenekar zenés összeállítása, majd egy állófogadás követte. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét Jankovics Róbert ügyvezető elnök képviselte.

 

Kopácson alkalmi műsort tartottak

A HMDK kopácsi alapszervezete egy rövid alkalmi műsort szervezett az 1956-os forradalom 56. évfordulója alkalmából. A helyi kultúrotthon könyvtártermében vasárnap gyűlt össze az ünneplő közönség, akiket elsőként Cickai Csaba, az alapszervezet elnöke köszöntött, majd egy dalokból és versekből álló produkció következett. A résztvevőket ezt követően egy állófogadásra invitálták a szervezők.

 

Koszorúzási ünnepség Eszéken

Az 1956-os pesti forradalom kitörésének a napján, október 23-án Eszéken a magyarországi menekültek ideiglenes otthonául szolgáló Hermann Paulina-villánál koszorúzási ünnepségre került sor. A mintegy 200 ezer ötvenhatos menekült dél felé igyekvői közül sokakat az eszéki villában helyeztek el a jugoszláv hatóságok. Az épület falára 1998-ban került fel egy emléktábla, amelyet Budapest város ajándékozott.  Az ünnepséget az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szervezte, amelyen többek között részt vettek Magyarország Zágrábi Nagykövetségének, valamint a magyar ernyőszervezetek, a HMDK és a MESZ képviselői is. A megemlékezés a Népkör Magyar Kultúregyesület székházában folytatódott.

 

A spliti, a bellyei és az újgráci magyarok is ünnepeltek

A HMDK Split-Dalmát megyei egyesületének  a székházában tartott 56-os megemlékezés ünnepi köszöntővel kezdődött, majd az irodalmi szekció két tagja, Tripolszki Anikó és Szakalija Klotild mondott verset, akiket Komenda László gitáron kísért. A Rozmaring Népdalkör  pedig alkalmi dalokat énekelt. A HMDK bellyei és újgráci egyesületeiben is megemlékeztek az októberi forradalomról.

07-PA193686

Dr. Iván Gábor

07-split-1

Split. Kollár István elnök köszönti a résztvevőket

07-kopcs-oktber-23--1

Alkalmi műsor Kopácson

07-ujgrAC

Alkalmi műsor Újgrácon

 

{fcomments}