Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharcra emlékezik a közmédia

0
13
Nagyszalonta, 2017. március 15. Kokárda egy hagyományőrző ruháján az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a partiumi Nagyszalontán 2017. március 15-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Nemzeti ünnepünkön, pénteken, március 15-én a közmédia élő közvetítésekkel, bejátszásokkal, archív anyagokkal, flashmobokkal, stúdióbeszélgetésekkel, valamint filmekkel idézi meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit.

A jeles napon a Duna Televízió élőben közvetíti 9.00-ás kezdettel Magyarország nemzeti lobogójának ünnepélyes felvonását, majd 10.30-tól láthatják a nézők a Múzeumkertben tartott díszünnepséget. Az élő bejelentkezések előtt 8.30-tól, illetve azokat követően a nap folyamán többször jelentkezik a külön erre a napra összeállított „A haza minden előtt” című ünnepi műsor változatos tartalommal. Lesznek stúdióműsorok, beszélgetések, többek között Szendrei Júliáról, a huszárokról, a hadtörténetről, vagy hogy miként ünnepeltünk a rendszerváltáskor, de szó esik majd a felújított Múzeumkertről, illetve archív koncertekkel és megzenésített versekkel is várják az érdeklődőket.

15.05-től a csatorna Mit kívánt a magyar nemzet címmel történelmi sétára invitálja a televíziónézőket Bécsbe, Pozsonyba és Budapestre. Délután és este a filmeké a főszerep: 16:15-től Jókai Mór klasszikus regényének filmváltozata, az Egy magyar nábob, majd 19:30-tól a Kárpáthy Zoltán című játékfilm többek között Venczel Verával, Latinovits Zoltánnal, Halász Judittal és Darvas Ivánnal lesz látható. Várkonyi Zoltán két filmje között 18.30-tól a Honfoglaló kvízjáték is tematikus adással készül. Az este egy lebilincselő és izgalmas magyar ismeretterjesztő filmmel folytatódik, az Elpusztítani mindent – Az ismeretlen polgárháború 1848/49 című alkotással, amely az 1848/49-es forradalom és szabadságharc egy kevésbé ismert eseményére irányítja rá a figyelmet, az Erdélyben kibontakozó etnikai konfliktusokra, valamint a Délvidék tragikus eseményeire.

A nap zárásaként a Duna Televízióban a rendszerváltoztatás 30 ével ezelőtti eseményeit is megidézi a közmédia, A kétségbeesés méltósága – Emlékek Csengey Dénesről című magyar dokumentumfilmmel.