Ausztriában vették őrizetbe a volt horvát miniszterelnököt

321

Pénteken Ausztriában őrizetbe vették Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen Horvátország az Interpolon keresztül nemzetközi elfogatóparancsot adott ki – jelentette be az osztrák rendőrség.

Sanadert itthon korrupcióval gyanúsítják, s a zágrábi parlament csütörtökön egyhangúlag felfüggesztette mentelmi jogát, ami után egy zágrábi vizsgálóbíró elrendelte őrizetbe vételét. A miniszterelnöki tisztéről tavaly lemondott, azóta üzletemberként tevékenykedő volt politikus még a parlamenti döntés előtt külföldre távozott.
A Salzburg tartományban őrizetbe vett Ivo Sanadernek a helyi bíróság elé kell állnia, s az dönti el, hogy „mi történik vele a következő napokban vagy hetekben” – mondta Alexander Marakovits osztrák rendőrségi szóvivő.

Az 57 éves Sanader 2003-tól 2009-ig állt a kormány élén. Miután bírálta utódját, Jadranka Kosor jelenlegi miniszterelnököt, kizárták a kormánypártból is. Októberben azonban sikerült újra képviselővé választatnia magát.

Ha vádat emelnek ellene, ő lesz a legmagasabb rangú személy Horvátországban, aki ellen eljárás indult a korrupcióellenes harcban, amit jelenleg Brüsszel is sürget.