Ausztriában ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

0
259
06-mik-2011-majus-ausztria

Felsőőr (Ausztria) – Soltész Miklós szociális-, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismét összehívta a Magyar Ifjúsági Konferenciát (MIK). A május 13-15. között rendezett ülésre a burgenlandi Felsőőrön kerül sor. A tanácskozáson a határon túli magyar ifjúsági szervezetek küldöttei, valamint a kormány és az egyes szakterületek képviselői beszéltek nemzetpolitikai, oktatási, kulturális és ifjúságpolitikai elképzeléseikről. A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségét Váci Dajana képviselte.

Az összmagyar ifjúsági érdekek reprezentatív szervezeteként működő Magyar Ifjúsági Konferencia több mint 60 határon túli és anyaországi ifjúsági politikai és egyházi csoportosulást fog össze. Az idei soros ülésre az ausztriai Felsőőrön került sor.

Az Új Nemzedék Programot Mihalovics Péter, az Új Nemzedék Jövőjéért felelős miniszteri biztos mutatta be. Elmondta azt is, hogy a fiatalok bevonásával készül a kormányzati ifjúsági stratégia, és hogy az annak alapjául szolgáló vitairatról két héten belül megkezdődik az egyeztetés az ifjúsági szervezetekkel, hallgatói önkormányzatokkal és a pártok ifjúsági szervezeteivel egy országjáró körút keretében, ami a nyár végéig tart.

Potápi Árpád János, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának elnöke a határon túli magyarok helyzetét elemezve elmondta, minden régióban hasonló problémákkal küszködnek: demográfiai helyzetük romlik, a többségi lakossághoz viszonyított létszámuk csökken. A kulturális és oktatási intézmények forráshiánnyal küszködnek, és ezt a helyzetet a népességfogyás is rontja.

Saláta Zoltán a MIK állandó bizottságának elnökeként beszámolójában elmondta, kérvényezték, hogy a MIK legyen a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) teljes jogú tagja. Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár május 3-i levelében arról tájékoztatta az állandó bizottságot, hogy szavazati joggal járó tagságot nem kaphat a MIK, ugyanakkor a MÁÉRT egyik szakbizottságába tanácskozási joggal képviselőt küldhet. A bizottsági elnök üdvözölte ezt. Hozzátette, hogy továbbra is keresni fogják a lehetőséget a MÁÉRT-ban való erősebb képviseletre.

A konferencián többek között szó volt tehát az ifjúságpolitikai stratégiáról, a támogatáspolitikáról, az egyszerűsített honosítási eljárásról, valamint minden régió képviselőjének a beszámolóját is meghallgatták.

– Beszámolómban többek között elmondtam, hogy a horvátországi magyar fiatalok az eltelt időszakban is folytatták eddigi munkájukat. Kiemeltem, hogy a legfontosabb az áprilisban megtartott országos népszámlálás volt, az ezzel kapcsolatos kampányában mi, fiatalok is aktívan részt vettünk. A MIK számára javasoltam a kormányzati szervekkel való szorosabb együttműködés „kiharcolását” és egy olyan monitoring-rendszer kialakítását, amely az ülések között felmerülő problémákat képes hatékonyabban orvosolni – nyilatkozta lapunknak Váci Dajana, aki először vett részt MIK-ülésen, és a jövőben is szívesen vállalna feladatokat e téren.