Ausztrália kiadta a háborús bűnökkel vádolt Dragan Vasiljkovićot Horvátországnak

387

Ausztrália kiadta Horvátországnak a háborús bűnökkel vádolt szerb Dragan Vasiljkovićot, akit Dragan kapitány néven is ismernek.

Az ausztrál hatóságok múlt szerda reggel a sydneyi repülőtéren adták át Vasiljkovićot a horvát rendőröknek.
A vádlottat a zágrábi repülőtérre érkezését követően továbbszállították a spliti megyei bíróságra, ahol háborús bűnök elkövetése címén folyik ellene eljárás.
A spliti ügyészség azzal vádolja, hogy mint a szerb félkatonai alakulatok parancsnoka, a szerb-horvát háború elején horvát katonák, rendőrök és polgári személyek, valamint külföldi újságírók elűzésére, megkínzására és megölésére adott parancsokat a közép-horvátországi Glinában.
„Dragan kapitány” ellen először Šibenikben emeltek vádat, majd 2010 szeptemberében a legfelsőbb bíróság döntésének értelmében az ügyet Splitbe helyezték át, azon bíróságok egyikére a négy közül, ahol Horvátországban háborús bűnök miatt is folynak eljárások.
Az 58 éves, belgrádi születésű Vasiljković ausztrál állampolgársággal is rendelkezik, és a Daniel Snedden nevet használja. Az ausztrál rendőrség Zágráb követelésére 2006-ban vette őrizetbe. 2009 és 2010 között egyszer szabadlábra helyezték, majd az ausztrál legfelsőbb bíróság újra elfogatóparancsot adott ki ellene. Az ausztrál kormány 2012-ben döntött arról, hogy kiadja Horvátországnak a „kapitányt”, aki kilenc évig küzdött ez ellen. Miután minden jogi lehetőséget kimerített, nem volt módja további fellebbezésre, ezért az ausztrál hatóságoknak át kellett adniuk őt Horvátországnak.

{fcomments}