Átvette a vezetést a tabellán a 75. születésnapját ünneplő Osijek labdarúgó-egyesület

Minden szempontból emlékezetes marad a horvát élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójában az NK Osijek 1–0-ás győzelme a listavezető Dinamo Zagreb ellen. A házigazda Osijek ezzel átvette a vezetést a tabellán, ráadásul a rangadó napján, február 27-én, vasárnap ünnepelte fennállása 75. évfordulóját, mi több, ez volt az ezredik bajnoki mérkőzése a horvát első osztályban, amelyben szinte napra pontosan 30 éve, 1992. február 29-én, harminc esztendeje vívta az első meccsét.

A Gradski Vrt stadionban remek hangulat fogadta a tabella másodikja, valamint a listavezető összecsapását. Már három nappal a mérkőzés előtt minden jegy elkelt (a járványügyi előírások miatt csak a kapacitás 40 százalékát használhatták ki a lelátókon). Rövid ünnepi műsor után aztán összecsapott a bajnokság két legjobbja. Az Osijek focistái az alkalomra készült, születésnapi mezben vonultak pályára.

A fővárosiak nem riadtak vissza kezdetben a keményebb belépőktől sem. Az oda-odalépések mellett a kaput viszont alig veszélyeztették az ellenfelek. Sokmozgásos küzdelem jellemezte a játékot. Az első félidő gól nélkül végződött. Aztán a 78. percben az Osijek a csereként beállt Mance góljával vezetést szerzett és megnyerte a rangadót, ráadásul az „évfordulósat”. Ezzel a fehér-kékek megelőzték a címvédőt a tabellán.

Ünnepi fogadás

A meccs előtti ünnepi fogadáson Szakály Ferenc klubelnök külön kiemelte a csapat múlt évi fejlődését.

– Büszke vagyok a korábbi években elért eredményekre. A klubot európai alapokra akartuk helyezni, és úgy gondolom, hogy ez sikerült is. Az elmúlt 12 hónapban erőteljes előrelépés történt az elérni kívánt célok felé. Minden következő nap megpróbálunk jobbak lenni az előzőnél – mondta többek között Szakály.

Az ünnepi fogadáson részt vett Jankovics Róbert HMDK-elnök, Matijević Olivér, a HMDK ügyvezető elnöke, Munk Erik elnökségi tag, valamint Kiss Dárió, a Várdaróc FC elnökségi tagja is.

A kezdetektől máig

A futballcsapat 1947. február 27-én alakult meg: a Slavonija és a Bratstvo csapatok egyesülésével létrejött a Proleter, amelyet az Osijek elődjének tekintenek. Még ugyanabban az évben horvát kupagyőztes lett. A csapat legeredményesebb időszaka 1953 és 1956 közé tehető, amikor sorra legyőzte az egykori Jugoszlávia legerősebb csapatait is. A meccseket rendszeresen 15 ezer néző látogatta. Az első osztályba először 1953-ban küzdötték föl magukat, az 55-56-os idényben viszont kiestek. A hatvanas évek elején a futballklub a Slavonija sportegyesületen belül működött, majd 1967-ben önállósult, és azóta az Osijek nevet viseli. Az első időkben piros-kék volt a színük, majd 1970-től kék-fehérek, vagyis felvették a város színeit. A csapat 1977-ben költözött az akkor még félig kész Gradski vrt stadionba, amit hivatalosan 1980-ban nyitottak meg. 1982. április 4-én nézettségi rekordot döntöttek: az Osijek a Dinamo ellen játszott, és mintegy 40 ezren szurkolták végig a mérkőzést, amely a vendégek 2:1-es győzelmével ért véget. Ezek után még voltak szebb, de nehezebb pillanatai is a csapatnak.

Az elmúlt években viszont már az első osztály sereghajtói között kullogott, anyagilag is a padlóra került az egyesület. A csőd szélére jutott NK Osijek futballklubot 2016-ban vásárolta meg egy magyar üzletember. Az új vezetés munkájának köszönhetően a csapat azóta rohamos fejlődésnek indult, és nemsokára egy új stadionnal is gazdagodik, melynek építése jó ütemben halad.