Áttérünk a téli időszámításra

357

oraOktóber 31-én, vasárnap kezdődik a téli időszámítás, az európai gyakorlatnak megfelelően hajnali 3 órakor 2-re kell visszaigazítani a mutatókat.

2010. október 31-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, azaz egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás.
A szakemberek manapság megosztottak abban a kérdésben, hogy van-e értelme az átállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle, legalábbis a téli időszakra való áttérés napján, amikor elvileg egy órával többet alhatunk. Amúgy meg innentől kezdve tudatosul bennünk, hogy jön a tél, és már nem lepődünk meg, ha hirtelen nagyon hideg lesz, habár az utóbbi időben már szinte semmin sem „érdemes” meglepődni, mivel az egész év folyamán a szélsőséges időjárás volt a jellemző.
Az óraátállítás célja
Az óraátállítás célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.
A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani. A megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki- és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hányat mutat. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata jócskán megnövelte energiaigényeinket.
Fontos
Arról se feledkezzünk meg, hogy innentől kezdve az autók fényszóróit kötelező lesz nappal is felkapcsolnunk, az áramfogyasztásnál pedig vegyük figyelembe, hogy a nappali tarifát 7 és 21 óra között, az éjszakait pedig 21 és 7 óra között számolják.