Átadtak egy magyar kormányzati támogatással újjáépített iskolát Horvátországban

89

Miután az épület a 2020. decemberi földrengés következtében jelentősen megrongálódott, múlt csütörtökön átadták a magyar kormányzati támogatással újjáépített iskolát Horvátországban. A felújított épületet Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Gordan Grlić Radman, Horvátország külügyminisztere adta át Topolovacon.

A Sziszek melletti Topolovacnak a 2020-as földrengésben megrongálódott iskoláját 2022-ben újították fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma, Sziszek város és az Európai Unió Szolidaritási Alapjának forrásaiból. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kb. 60 millió forint összegű támogatással járult hozzá a projekthez, amelynek a felújítása összesen 320 ezer euróba került.

Múlt csütörtökön Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Gordan Grlić Radman, Horvátország külügyminisztere ünnepélyes keretek között adta át a felújított épületet. Az iskola tanulói rövid alkalmi műsorral kedveskedtek az egybegyűlteknek, majd beszédek hangzottak el, végül pedig a két miniszter közösen leplezte le az iskola falán található emléktáblát.

Szijjártó Péter a megnyitón elhangzott beszédében leszögezte, hogy Magyarország barátként tekint Horvátországra. Kiemelte, hogy ha egy ilyen testvéri nemzet bajba kerül, akkor az a magyar nemzetet is aggodalommal és félelemmel tölti el, majd rámutatott, hogy a földrengés a „leggonoszabb” a természeti katasztrófák között, mivel felkészülni nem lehet rá, szélvészgyorsasággal jön és tragikus következményeket hagy maga után. Végül azt mondta, meg kell akadályozni, hogy egy ilyen tragédia fő vesztesei a gyerekek vagy a családok legyenek.

60 millió forintos támogatás

A most újranyitott iskola 2020-ban olyan károkat szenvedett, hogy életveszélyessé vált, teljesen alkalmatlanná vált arra, hogy ott diákok tanuljanak. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kérésére Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma 60 millió forintos támogatást biztosított a tanintézmény helyreállítására, biztonságossá tételére, amelyet februártól a 43 diák ismét birtokba vehetett.

– Mi azt a küldetést vállaltuk, hogy ezt az iskolát helyreállítjuk. Ez az épület még az 1800-as években épült és nem volt földrengésre felkészítve, ezért szétnyílt, életveszélyessé vált. A legfontosabb kérdés az volt, hogy meg tudjuk-e úgy erősíteni az épületet, és fel tudjuk-e készíteni akár egy következő földrengésre, hogy már biztonságos legyen, ez volt a legfontosabb. Utána pedig nyilván ki kellett csinosítani a kész épületet, hogy a gyerekek örömmel járhassanak iskolába, és ez tulajdonképpen idén februárra történt meg – nyilatkozta Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke.

Grlić Radman miniszter beszédében köszönetet mondott Magyarországnak a segítségért, majd közölte, hogy a földrengés sújtotta területen jelenleg több mint 500 projekt felújítása zajlik, ezek nagy része közintézmény. A munkálatokban 291 építővállalat több mint 10000 munkással vesz részt.

Az átadóünnepségen részt vett Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára, dr. Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete és dr. Mladen Andrlić, Horvátország budapesti nagykövete is.