Átadták az idei Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem programban gyűjtött adományokat

0
53

Több mint ezer tonna búza és több millió forint gyűlt össze idén a Magyarok Kenyere programban. Ez nagyjából 100 ezer embernek, gyerekeknek, időseknek jelent segítséget. Az akcióhoz idén is több ezer termelő csatlakozott,  köztük a HMDK Gazdakörének tagjai is.

Nemcsak kenyér, hanem palacsinta, kalács és más finom étel is készül majd abból a 63 tonnányi lisztből, amelyet a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonaiban nevelkedő gyerekeknek adtak át nemrég Martonvásáron. Az eseményen a fővédnök, Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége arról beszélt: a magyar gazdák megmutatták, hogy az összetartozás kovásza mindennél erősebb. „Minden adományozott búzaszem célba ér, hiszen ez a program a magyar gazdák lelkéből fakad” – fogalmazott Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke, kiemelve, hogy 2021-ben is több ezer gazda ajánlott fel búzát és más terményeket a rászorulóknak.

A 2011-ben indult program mára egy egész éven átívelő, össznemzeti eseménysorozattá nőtte ki magát, és a kezdeti 10 tonnáról 1100 tonnára nőtt az összegyűjtött gabonamennyiség. Az adományozó akcióhoz a horvátországi magyar termelők is hozzájárultak a HMDK Gazdakörének szervezésében, akik személyesen is részt vettek az adományátadó rendezvényen.