Átadták az arany érdemkeresztet

328
P5207030

Pélmonostor – Május 20-án a Patria Hotelben egy alkalmi műsor keretében adta át dr. Iván Gábor magyar nagykövet Pasza Árpádnak, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége tiszteletbeli elnökének a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetést a horvátországi magyarság közösségként való fennmaradása érdekében végzett több évtizedes áldozatos oktató-nevelő és közéleti tevékenysége elismeréseként.

A horvátországi magyarság érdekében kifejtett áldozatos munkájáért március idusán Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Pasza Árpád, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének tiszteletbeli elnöke. A kitüntetésre Martonyi János külügyminiszter terjesztette fel. Akkor az érintett úgy döntött, itthon, szűkebb körben, baráti társaságban, illetve HMDK-aktivisták körében veszi át a kitüntetést a zágrábi magyar külképviselet első emberétől, dr. Iván Gábortól. Az érdemkereszt átadásának tiszteletére a HMDK vezetősége egy rövid alkalmi műsort állított össze, ahol a szervezet amatőr művészei léptek fel (Kovács Lilla, Ljubić Molnár Mónika, a Kopácsi Alkalmi Zenekar és a csúzai Csárdás együttes két éltáncosa, Bénity Hunor és Venesza).

 

A méltatások

Iván Gábor a kitüntetés átadásakor elmondta, megtisztelő számára, hogy ő adhatja át a Köztársasági Arany Érdemkeresztet. Többek között felolvasta Martonyi Jánosnak a köztársasági elnökhöz írt előterjesztését, amely részletes indoklást is tartalmaz. Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős államtitkárságának főosztályvezetője egy odaillő Márai-idézettel kezdte köszöntőjét, majd többek között hozzátette, ez a kitüntetés azt is jelenti, hogy nem volt hiábavaló az az erőfeszítés, munka, amelyet Pasza Árpád és társai végeztek az elmúlt 20 év alatt.  Andócsi János, a HMDK alelnöke méltatásában kiemelte, a kitüntetett „politikával ugyan kénytelen volt foglakozni, de sosem érezte azt, hogy a legmagasabb szinten kellene művelnie; nem vágyott és vágyik a parlamentbe, sem egyéb magas pozícióba”. Pasza Árpád megköszönte az elismerést, a méltatásokat, megjegyezve, hogy amit tett, azt csakis azért tehette, mert nagyszerű munkatársakkal, kollégákkal, a horvátországi magyar szervezetek rátermett vezetőivel dolgozhatott együtt, illetve hogy az anyaország értő és segítőkész tisztségviselőire mindig számítani tudott.