Átadták a zágrábi magyar nagykövetség új épületét

0
287

A zágrábi magyar nagykövetség új épületének hivatalos megnyitójára múlt héten került sor. A külképviseletet horvátországi hivatalos látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marija Pejčinović Burić horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és Európa-ügyi miniszter nyitották meg.

Magyarország mindig nagy figyelmet fordít és nagy jelentőséget tulajdonít a közép-európai országok együttműködésének, és ennek megfelelően a szomszédokkal való jó kapcsolatnak – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a zágrábi magyar nagykövetség új épületének ünnepélyes átadásán.

Szijjártó Péter kiemelte, „Horvátországot szövetségesnek, barátnak és jó szomszédnak tartjuk.”

Úgy vélte, hogy a térség országai megértették, hogy sokkal jobb együttműködni, mint széthúzni. „És ettől erősebbek is lettünk” – jelezte. Kifejtette, ezt támasztja alá, hogy a két ország között tavaly a kereskedelmi forgalom meghaladta a 2,2 milliárd eurót. A legnagyobb magyar vállalatok jelen vannak a horvát piacon, 4 milliárd eurónyi magyar befektetést regisztráltak Horvátországban, ami az összes külföldi magyar befektetés hetede. A Mol komoly beruházások előtt áll, az OTP pedig a negyedik legnagyobb bank Horvátországban – részletezte és fontos összekötő kapocsnak nevezte a két ország nemzetiségeit. Magyarország tiszteli azt, ahogy a horvátok hozzáállnak az itteni magyar közösséghez, és örül, hogy a magyar nemzeti kisebbség parlamenti képviselője hozzájárulhat a horvát politikai stabilitáshoz.

Szijjártó Péter, Magyar József és Jankovics Róbert

Közölte, erőforrásként tekintenek a nemzeti közösségekre és nagyra becsülik, hogy a horvát kormány jóvoltából elindult az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) kollégiumának az építése, és büszkék arra, hogy az utóbbi kilenc évben több mint megduplázták a horvát közösség támogatását. Hozzátette: ők egymilliárd forintot fordítottak a Drávaszögben a magyar kis- és középvállalkozások támogatására.

Az Európai Unióval kapcsolatban kiemelte, történelmi kihívások és kérdések előtt áll, a kultúra, az identitás, a biztonság és a versenyképesség súlyos kihívásai előtt. Magyarországról nézve jó látni azt, hogy délnyugati szomszédságunkban büszke nemzet él, amely meg akarja őrizni saját identitását, és nem szakad el sem a kulturális, sem keresztény hagyományától, örökségtől – magyarázta. A külügyminiszter megköszönte, hogy amikor Magyarország a legvadabb támadásoknak volt kitéve, a horvát kormánypárti EP-képviselők mind kiálltak Magyarország mellett Brüsszelben.

Marija Pejčinović Burić horvát miniszterelnök-helyettes, kül- és Európa-ügyi miniszter beszédében szintén a két ország közötti kiváló gazdasági együttműködést méltatta, valamint külön köszöntötte Jankovics Róbertet, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjét, akit a két nemzet közti együttműködés legjobb példájának nevezett.

A magyar diplomácia vezetője csütörtök reggel találkozott Andrej Plenković horvát kormányfővel és Kolinda Grabar-Kitarović államfővel is.

Marija Pejčinović Burić, Szijjártó Péter és Magyar József

Magyar József, Magyarország zágrábi nagykövete a megnyitón elmondta, hogy az új épületben, a Zágrábi Magyar Intézetet leszámítva, helyet kap minden, a városban működő magyar képviselet.

– Fontos, hogy a baráti országokban, mint amilyen Horvátország is, mérvadó képviselete legyen Magyarországnak. Másfél évvel ezelőtt a kormánynak sikerült megvásárolnia egy csodálatos villát Zágráb elit részén, amit több mint száz évvel ezelőtt Baranyai Aladár tervezett, ezt felújítottuk és a mellette lévő telekre építettük a nagykövetség új épületét, amely minden 21. századi követelménynek megfelel – mondta a nagykövet.

A megnyitón többek között jelen volt Csapó Nándor, a horvát tudományos és oktatási minisztérium főosztályvezetője, illetve számos parlamenti képviselő és diplomáciai képviseleti vezető.