Aratóbál a Népkörben

0
86

Hagyományos népi gyermekjátékok, alkalmi műsor, búzaáldás is szerepelt az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület szombati programjában, amely közös vacsorával és aratóbállal zárult.

Az eszék-rétfalusi Népkör Magyar Kultúregyesület tagjai egész évben aktívan tevékenykednek, rendszeresen megtartják a magyar és a horvát nemzeti ünnepeket, áldozócsütörtökön búcsút rendeznek, és 1999-től szervezik legnagyobb szabású programjukat, az eszéki magyar napot. Az eszéki magyarság bástyája vegyes kart, tánccsoportot működtet, tagjai rendszeresen összegyűlnek székhelyükön, hogy ápolják a magyar hagyományokat és kultúrát. Összejöveteleik egyik célja a közös társalgás. Évente számos kulturális programot hoznak tető alá.

A múlt hét végén először szerveztek aratóünnepséget, amelyre különböző programokkal készültek székházuk udvarán: a gyerekek számára hagyományos népi játékokkal, majd egy alkalmi műsor során bemutatták a régi aratási szokásokat. Fellépett a Népkör tánccsoportja is, majd a búza megáldása után a résztvevők bevonultak a székházba, ahol késő éjszakába nyúló aratóbál vette kezdetét a Kopácsi Alkalmi Zenekar közreműködésével.

Vidaković Tibor, a Népkör új elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy ebből az eseményből szeretnének hagyományt teremteni. Külön köszönetet mondott Vajda Arankának, az aratóünnepség kezdeményezőjének, aki nagy szerepet vállalt a program szervezésében és lebonyolításában. Egy a Népkör tagja által készített festménnyel köszönte meg a fáradozását.

A rendezvény a zágrábi Kisebbségi Tanács, Eszék város és Eszék-Baranya megye támogatásával valósult meg.