Arany alkony helyett sötét éjszaka?

490
kettos

– Rüh, húsevő baktérium, illegális mosoda és eltűnt milliók – sötét jelen és még sötétebb jövő az Arany Alkony idősotthonban. A bentlakók emelt szintű szolgáltatásért fizettek, de ma már az alapellátást sem kapják meg. A felügyelő szerv visszavonta a működési engedélyt, teljes bizonytalanságban van csaknem 1500 idős ember. Célpontban a milliárdos idősbiznisz – ezzel a felvezetéssel kezdődött a 15 perces oknyomozó riport pénteken este a Hír Tévében.

Hogy mi közünk van nekünk mindehhez? Mindössze annyi, hogy az idősotthonok felett a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház által alapított Kálvin János Presbiteri Misszió gyakorolja a fenntartói jogokat.

„Megöregedni koszban, járványok és fertőzések között, az Arany Alkony idősotthon története egyfelől horror, másfelől a kapzsiságról szóló tanmese”– mondja az újságíró a riportfilm elején.

Minden a 90-es években kezdődött – mondja a riporter. – A Medicus cégcsoport, az öregotthonok tulajdonosa ezerrel kezd kaszálni az idősökön. A bevételek gigantikusak. A bentlakók egészségügyi csomagokat vásárolnak, amiért emelt szintű szolgáltatást ígérnek nekik, és gondtalan, kényelmes időskort. Egy-egy ilyen csomag 1,5-9,5 millió forintba került, de volt, aki 14 millió forintért is vásárolt szolgáltatást. A cégtulajdonosok nem akartak szegényen megöregedni, ezért a fenntartó leszívta minden bentlakó nyugdíjának 80 százalékát, plusz felvette utánuk az állami normatívát. Így akár 4-5 milliárd is összejött nekik évente, de ez sem volt elég, az idősek ingatlanjaival is bizniszeltek – hangzik el a tévéműsor első részében.

2006-tól úgy lehetett a fentieknél is nagyobbat kaszálni, ha a bizniszbe belép egy egyházi fenntartó – így került képbe a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház nevében a K. Kettős János által 2005-ben Magyarországon bejegyzett Kálvin János Presbiteri Misszió, amely az Arany Alkony fenntartójává vált, és éveken keresztül bérleti díj címén tejelt a Medicatusnak, évente közel félmilliárdot – folytatódik a riport.

Persze nem ingyen, de erről majd később esik szó.

– Strómannak használták fel szerencsétlen egyházunkat, hogy valahol fehérgalléros bűnözők pénzhez jussanak, hogy az állami költségvetést megfejjék – nyilatkozik a riportban Jakab Sándor, a horvátországi egyház zsinati tanácsának valamikori tagja, aki a későbbiekben azt is elmondta, hogy a horvátországi református egyház zsinata legitim körülmények között soha nem alapította meg a missziót, amely az öregotthonok fenntartója, de a HMRK magyarországi egyháztestet sem, amelynek a létrehozásához egy kirándulás résztvevőit használták fel, gyanútlan horvátországi magyarokat.

K. Kettős János, az egyház püspöke igencsak zavarba jött, amikor a riporter Jakab Sándor nevét és az általa felhozott vádakkal szembesítette. A tényekkel szemben érdemi választ képtelen volt megfogalmazni.

A riporter azon kérdésére, hogy jó üzletnek tartja-e a püspök az öregotthon-bizniszt, azt válaszolta, ez távol áll tőlük, nem az üzlet miatt csinálja, majd azon a riporteri kérdésre, hogy akkor miért utal át az általa vezetett egyháznak hitéleti tevékenyég címén havi 6 millió forintot (170 ezer kúnát)? Hosszú gondolkodás után kinyögte, hogy a pénzt a lelkészek juttatásaira fordítják.

A műsorban egy ott dolgozó nővér is megszólal, aki a szörnyű körülményekre panaszkodik, és aki fél a megtorlástól, ezért az arcát nem vállalja.

– A kórházban különb koszt van, mint amit itt kapnak, az adagokról nem is beszélve. Mindenki hasmenést, hányást kap tőle, gusztustalan. Halálra dolgoztuk magunkat, 150 főre két darab nővér jut, papíron persze 30-an vagyunk, ha ellenőrzést kapnánk, ugyanis a mosodás is, a konyhás is nővéri státuszba van sorolva. Úgymond mosoda, de mint mosoda nem is létezik. Az úgy működik, hogy van négy mosógép az alagsorban, az első rá van kötve a vízre, ennek a csöve, amely a koszos vizet kiengedte, rá van kötve a következőre, és így tovább. Így mosnak a 600 főre – nyilatkozza az alkalmazott.

Elmondta azt is, hogy mindössze három gumikesztyűt kapnak ennyi betegre, valamint azt is, hogy három nap után derült ki, az a beteg, akinek a sebében nyúlkáltak, húsevő baktériummal fertőzött, és hogy a nővérek a körülmények miatt hazahurcolják a betegségeket, és a saját családjukat is megfertőzik.

A Kálvin János Presbiteri Missziónak március 31-ével megvonták a működési engedélyét, így az alapító, a Horvátországi Magyar Református Keresztyén Egyház (Kettős János) is elesik a saját juttatásaitól.

Ennek ellenére itthon továbbra sem rendeződött a helyzet. Azokat a kopácsi református családokat, amelyek kérdőre vonták magyarországi biznisze és okirat-hamisítási ügye miatt a különben kopácsi lelkészt, az egyház püspökét, K. Kettős Jánost, kiebrudalták saját gyülekezetükből, az egyházból, a presbitereket leváltották, a hívekre rendőrséget uszítottak, és bezárták előttük a templom kapuját. A majd kétszáz fős megbélyegzett gyülekezet azóta is kénytelen a kultúrotthonban tartani az istentiszteleteket.