Áprilisban megszámolnak bennünket

0
258

Április 1-jével kezdetét veszi a 2011-es népszámlálás, a legutóbbira pontosan 10 éve került sor Horvátországban. Az egész projektben mintegy 17,5 ezer ember vesz részt, ami azt is jelenti, hogy a munkanélküliek közül sokan jövedelemhez jutnak áprilisban.

A népszámlálás olyan periodikus adatgyűjtés, amely egy adott országban a népesség létszámának megállapítását, és bizonyos, a népesség egyedeire vonatkozó adatok gyűjtését jelenti. A függetlenné vált és a megszállt területeit visszaintegráló Horvátországban az első népszámlálásra tíz éve, 2001-ben került sor.

Az ideinek a költségeire mintegy 175 millió kúnát irányoztak elő. Hogy egy valóban nagyszabású projektről van szó, ez abból is látszik, hogy 17,5 ezer személy vesz benne részt: 15 ezer kérdezőbiztos mellett kétezer ellenőr és koordinátor, és persze az adatfeldolgozók.

A kérdezőbiztosokat február és március folyamán veszik föl a megyékben, majd aki eleget tesz a feltételeknek – minimum középfokú végzettség, szép és olvasható kézírás – és az alkalmassági vizsgának, az április 1-től elkezdheti járni a házakat. Az összeírással április 28-ig kell végezniük, majd ezután következik a nem kisebb munka, az adatok feldolgozása. Előnynek számít a népszámlálásban, illetve statisztikai felmérésekben való korábbi részvétel.

Maja Pekeć, az Állami Statisztikai Hivatal munkatársa a Danas.hr-nek elmondta, komoly munka vár a kérdezőbiztosokra, akiknek reggeltől estig tart a munkaidejük. Ennek nagy részét a terepen töltik, a többit pedig az ellenőrzést végző felügyelővel. Tehát azok, akik erre a feladatra jelentkeznek, közben nem tudnak más munkát végezni, így egyetemi kötelezettségeiknek sem tudnak eleget tenni. A koordinátorok felkészítése már folyamatban van, a többi „szereplő” felkészítését pedig három héttel a munka megkezdése előtt kezdik.

Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke  a népszámlálással kapcsolatban lapunknak elmondta, ezúton is köszöni Iván Gábor zágrábi magyar nagykövetnek, hogy a múlt hónapban Eszék-Baranya megyében tett látogatása során a HMDK vezetősége által tett javaslatot is tolmácsolta, vagyis a megye első emberének javasolta, hogy a magyar településeken magyarul beszélő számlálóbiztosok járják a házakat. Természetesen a magyar anyanyelvű jelentkezőknek is eleget kell tenniük az általános követelményeknek.

A népszámlálással kapcsolatban minden aktuális információ az Állami Statisztikai Hivatal oldalán olvasható (Državni zavod za statistiku: www.dzs.hr)