Április 5-től indul az új pályázat mikro- és kisvállalkozások, valamint parasztgazdaságok számára – projektbejelentő volt Pélmonostoron

118

Hétfőn ünnepélyes keretek között, a pélmonostori Liszt utcai magyar kulturális központban került sor az Economica Hungarica Alapítvány (EHA) legújabb eszközbeszerzési pályázatának a bemutatására, amelyen részt vett Kiss-Parciu Péter, a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára is.

Az új pályázat célja vissza nem térítendő támogatás folyósítása parasztgazdaságok (OPG, SOPG), egyéni vállalkozók, valamint jogi személyiségű mikro- és kisvállalkozások számára mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök; kertészeti technológiai fejlesztéshez szükséges eszközök, ültetvénytelepítési és talajjavítási eszközök; üveg- és fóliaházak telepítéséhez szükséges eszközök, jégvédelemhez és öntözéshez szükséges eszközök, tenyészállat-állomány bővítésére,  többéves ültetvények beszerzésére, technológiai felszereltségi szintjük és termelési kapacitásaik növelése, illetve a meglévő kapacitások jobb kihasználása céljából, valamint a termelés és a szolgáltatások korszerűsítése, bővítése és fejlesztése; versenyképesség növelése és a gazdasági tevékenység erősítése céljából.

Bemutatták a HMDK 2023-2028-as gazdaságfejlesztési stratégiáját

Az ünnepélyes programbejelentőre megtelt a kulturális központ díszterme, az egybegyűlteket elsőként Jakab Sándor, az alapítvány igazgatóbizottságának elnöke köszöntötte, majd Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke mutatta be a szervezet 2028-ig tartó időszakra vonatkozó gazdaságfejlesztési stratégiáját.

– A HMDK egyik célja az, hogy minden lehetséges módon helyzetbe hozzuk az itt élő magyar közösség tagjait. Az egyik fontos terület a gazdaságunk, tehát mezőgazdászaink, a kis- és középvállalkozóink támogatása, illetve a működésük jobbá tétele.
Az új gazdaságfejlesztési stratégiánk célterülete Eszék-Baranya megye és Vukovár-Szerém megye magyarlakta települései, illetve a magyar tulajdonban lévő vállalkozások, illetve mezőgazdasági, úgynevezett OPG-k fölfejlesztése. De figyelmet szentelünk természetesen a szórványnak is – fejtette ki a HMDK elnöke, Jankovics Róbert.

„A gazdaság támogatása révén családokhoz juttatunk el támogatást“

Az ismertetőt követően Kiss-Parciu Péter, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára beszélt.

– A gazdaság is egy olyan terület, amely fölfejlődött, és nagy potenciál van benne. Látjuk azt, hogy ha valahol nincs munkahely, akkor a fiatalok kevésbé fognak ottmaradni. A gazdaság támogatása révén családokhoz juttatunk el támogatást, hogy fejleszthessenek, hatékonyabban működhessenek, ennek hosszabb távon kell legyen egy olyan eredménye, ami ott tartja a fiatalokat a szülőföldjükön – emelte ki a helyettes államtitkár.

A beszédeket követően Palizs-Tóth Hajnalka, az alapítvány igazgatónője ismertette a pályázati feltételeket. A pályázatokat 2024. április 5-én 12 órától a keret kimerüléséig, de legkésőbb 2024. május 3-án 14 óráig lehet benyújtani. A jelentkezőknek  a http://www.economica-hungarica.eu/ honlapon szükséges regisztrálniuk.

Az eseményen részt vett Demcsák Csaba, Magyarország zágrábi nagykövete, Magdó János eszéki magyar főkonzul és Skapinyecz Péter, az EHA igazgatóbizottságának a tagja is.

11,5 millió eurónyi támogatás

A HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján Magyarország kormánya partnerszervezetén, az Economica Hungarica Alapítványon keresztül biztosította a támogatást a horvátországi magyar vállalkozók számára. Az alapítvány 2017 óta 14 körben összesen több mint 1000 projektet gondozott. Az elmúlt évek során 11,5 millió eurónyi támogatás valósult meg.