Április 1-től nincs többé Agrokor

0
29

Két év rendkívüli eljárás után Fortenova Csoport néven folytatja működését április 1-jétől Horvátország legnagyobb magántulajdonú cégcsoportja, a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő Agrokor – jelentette be csütörtökön a válságmenedzsment döntését Fabris Peruško rendkívüli kormánybiztos.

A rendezési folyamatban született megállapodással befejeződött a szétesés küszöbén álló Agrokor megmentése, és legalább 50 ezer munkahely maradt meg. Mint mondta: az új vállalatot egy kilenctagú igazgatóság vezeti majd. Öt tagot a résztulajdonosok jelölnek, négy pedig független szakértő lesz. A konszern legnagyobb tulajdonosai a pénzügyi intézetek: köztük a Sberbank 39,2 százalékkal, a kötvénytulajdonosok 25 százalékkal, a VTB Bank 7,5 százalékkal és a horvát bankok 15,3 százalékkal. A beszállítók 4,7 százalékos részesedést kaptak az új cégcsoportban.

A vállalat 159 cégéből a megállapodás szerint először 77 horvát vállalat kezdi meg működését a Fortenova Csoportban. Közülük 45 veszteséges, ezért az olyan cégek, mint például a Bellye Rt.  mezőgazdasági kombinát, a Ledo horvát jégkrémvállalat, a Jamnica d. d., Horvátország legnagyobb ásványvíz-előállító vállalata és egyéb más, mezőgazdasággal és élelmiszerek előállításával foglalkozó cégcsoportok megszűnnek, helyettük úgynevezett tükörvállalatokat hoznak létre ugyanazzal a névvel, amelyekbe átviszik a társaságok teljes vagyonát. Az új vállalatok nevében szerepel majd a „plusz” jelző. A Konzum élelmiszerláncot például Konzum Plusznak nevezik majd.

Április elsejével az Agrokor csoportot megszűntté nyilvánítják és törlik a cégjegyzékből.

A Szlovéniában, Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában működő 82 Agrokor-vállalat tulajdonjogát az ottani törvényeknek megfelelően ruházzák át az új konszernre.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat számára, bár elkerülte az összeomlást a 2017 áprilisában a szábor által gyorsított eljárásban elfogadott törvénynek köszönhetően, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, további problémákat jelenthetnek az úgynevezett roll up-hitelek. A visszafizetési elsőbbséggel felvett újabb egymilliárd eurós hitel – amelyet nemzetközi és horvát pénzintézetek bocsátottak a vállalatcsoport rendelkezésére a rendkívüli eljárásban – refinanszírozását mielőbb el kell kezdeni az egyre növekvő kamatok miatt.