Ápolják magyarországi kapcsolataikat a kiskőszegiek

0
63

A HMDK kiskőszegi/batinai alapszervezetének a képviselői az elmúlt két hétvégén Magyarországra látogattak: július 2-án a bátai Keszegfesztiválon, 9-én pedig az érsekhalmi Testvértelepülési Találkozón vettek részt.

A HMDK kiskőszegi alapszervezete folyamatosan bővíti kapcsolatait, nemcsak a Drávaszögben, hanem országszerte, de Magyarországon, a Vajdaságban is vannak olyan kultúregyesületek, amelyekkel együttműködik.

A Tolna megyei Bátával nyolc éve kötöttek testvértelepülési megállapodást. A gyorsan kialakult baráti kapcsolat többek között annak köszönhető, hogy a két falu kultúrájában és hagyományaiban is hasonlít egymáshoz. A jó viszony ápolása céljából a kiskőszegiek és a bátaiak rendszeresen részt vesznek egymás programjain.

Július 2-án a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tagjai, valamint az egyesület Kisasszonyok és Legények tánccsoportja vendégeskedett Bátán, a Duna-parti településen keszegfesztivált rendeztek. A kiskőszegiek nemcsak táncukat mutatták be a rendezvényen, hanem gasztronómiájukat is, halpaprikást főztek és halat sütöttek. Sipos Krisztinától, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet titkárától megtudtuk, mindannyiuk számára nagy öröm volt, hogy három (koronajárványos) év után végre sikerült eljutniuk testvértelepülésükre.

Múlt hétvégén pedig a Bács-Kiskun megyében található Érsekhalmára látogattak, melynek önkormányzatával közel tíz éve állnak kapcsolatban. Itt testvértelepülési találkozót tartottak, amelyen évek óta részt vesznek a kiskőszegiek is. A találkozó keretében egy konferenciára is sor került, melynek témája az Európai Unió vidéki turisztikai fejlesztéspolitikájának szerepe és annak hatásai volt. A tanácskozáson Sipos Sándor, a kiskőszegi HMDK-alapszervezet alelnöke tartott előadást falujáról, Batina gazdaságáról, kultúrájáról. Rajta kívül részt vett az eseményen a másik alelnök, Farkas Ibolya, valamint az egyesület néhány tagja is. A kiskőszegieken kívül erdélyi, vajdasági és magyarországi települések képviselői is bemutatkoztak. 

A kiskőszegiek mindkét látogatása a zágrábi Kisebbségi Tanács és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósult meg.